Вие четете...
International

Комунистите в Украйна: Киев падна в ръцете на национал-фашистка диктатура

simonenkoВ присъствието на многобройни представители на украинската и чуждата преса лидерът на украинските комунисти даде разгърната характеристика на ситуацията в страната и в Донбас.
Пьотр Симоненко отбеляза, че в Украйна не само едни олигарси смениха други олигарси във властта, но и че се е установила национал-фашистка диктатура. Върху гражданите на Украйна се оказват нескрит силов натиск и заплахи, а всички украински медии са подложени на жестока цензура. В ръцете на радикалите се намира огромно количество оръжие, което никой не възнамерява да предаде, макар че споразумението за това е подписано още на 21 февруари. Заедно с това в страната не спира „ловът на вещици“.
Коментирайки войнствените заявления на представителите на „властта“ за готовността им да воюват, Първият секретар на ЦК на КПУ посъветва „чстребите“ да изпратят своите деца на първата линия. В същото време комунистите застават зад идеята за целостта на Украйна при разширени пълномощия на регионите. Именно Комунистическата партия прокарва идеята за федерализация, като начин за разрешаване на натрупалите се проблеми. Ситуацията в Крим е могла да бъде регулирана по-рано, но това не е било направено. Също, по неговите думи, страната се нуждае от конституционна реформа и това още не е късно да бъде направено. Пьотр Симоненко се отказа да коментира поредното изказване на Виктор Янукович.
Комунистите са възмутени от факта, че тяхното партийно здание и до сега не е освободено. „В Украйна не се изпълняват резолюцията на Европарламента, в която се осъжда завладяването на централния офис на КПУ“, – подчерта Пьотр Симоненко.
Говорейки за позицията на парламентарната група на Компартията във Върховната Рада, Пьотр Симоненко отбеляза, че тя настоява на първо място за решаване на социалните въпроси, а именно: отмяна на пенсионната и медицинската реформа, връщане на стратегическите отрасли от промишлеността в ръцете на държавата (въгледобивна, металургична, енергетика, химическа, военно-промишления комплекс), въвеждане на санкции за ненавременно изплащане на заплатите и мораториум върху повишаването на цените на комуналните услуги.
При това той особено внимателно се спря върху плановете на новата власт за подписване на споразумение с МВФ под чудовищни условия, което ще доведе до социална катастрофа. Подписването на договор за присъединяване с ЕС ще означава деградация и изчезване на украинската промишленост, в това число и на Донбас.
От пресслужбата на КПУ

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

март 2014
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: