Вие четете...
Новини, International

За реакционния преврат в Украйна

ukraine.jpg_571038298Съвместно Заявление
на комунистическите и работническите партии за последните събития в Украйна
(предложение на Комунистическата партия на Гърция и Германската комунистическа партия)

Неотдавнаните драматични събития в Украйна, – те не са «победа на демокрацията», а камо ли на «революционери», както твърдят средствата за масова информация на САЩ и ЕС, а опасно развитие, на първо място за самия народ на Украйна.
С помощта на ЕС и САЩ на политическата «повърхност» изплуваха реакционни политически сили, идеологически потомци на нацистите, които освен разрушаването на офисите на своите опоненти, възнамеряват да започнат политическо преследване срещу тях и да забранят политически партии. Преди всичко, те подготвят мерки, насочени срещу комунистите, а също и расистко законодателство срещу рускоезичното население, каквото законодателство през последните 20 години съществува в страните на «европейска» Прибалтика, при очевидната подкрепа на ЕС.
Ние. Комунистическите и работническите партии, подписали това съвместно заявление:
– Изразяваме нашето съчувствие и солидарност с комунистите на Украйна, на първо място с онези, които излязоха на улиците, за да защитят паметниците на Ленин и другите съветски и антифашистки паметници, които бяха на «прицел» на идеологическата «метла» на историята, която се стараят да прокарат национал-фашистките бандити.
– Осъждаме САЩ и ЕС, които влязоха в открита намеса във вътрешните работи на Украйна, и непосредствено помагат на въоръжените фашистки групи, поддържайки идеите за исторически реваншизъм за преразглеждане на резултатите от Втората световна война, превръщайки антикомунизма в тяхна официална политика, като, например, подкрепа за фашизма и фашистките групи, тяхната престъпна идеология и действия, поощряване на плана за разкол на украинския народ, и планираното преследване на рускоезичното население на Украйна.
– Отбелязваме опасните позиции на опортюнистичните сили, разпространяващи илюзиите за това, че може да има друг «по-добър» ЕС, «друго по-добро споразумение за асоцииране на ЕС с Украйна». ЕС, както и всеки капиталистически междудържавен съюз, е вълчи съюз, по своята природа дълбоко реакционен, и не може да бъде в полза на народите. Той действа и ще действа срещу правата на трудещите се и на народите.
– Отбелязваме, че събитията в Украйна, свързани с дейността на ЕС и САЩ, са резултат от жестоката конкуренция на тези сили с Русия за контрол над пазарите, над източниците на суровини и транспортната мрежа на страната. Народът на Украйна, както и всички народи на Европа, нямата никаква изгода от избора на един или друг империалист, на един или друг вълчи съюз.
– Интересите на работническата класа и народните слоеве на Украйна изискват предотвратяване на «капаните» на националистическите, на разделящите дилеми, основани на етнически, езикови, религиозни особености, и извеждане на общите класови интереси – за откриване на пътя на класовата борба, за своите права и за социализъм. Социализмът си остава навременен и актуален както никога. Това е перспективата срещу всеки капиталистически междудържавен съюз, за да постави началото на нов път за икономиката и обществото, които ще работят не на основата на печалбата, а на основата на нуждите на трудещите се.

Германска Комунистическа партия
Комунистическа партия на Гърция
Съюз на комунистите в България

Заб.: Декларацията е отворена за подписване за всички желаещи организации

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,296 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: