Вие четете...
Новини, International

Партията на европейската левица – партия на лъжата и опортюнизма, партия на ЕС

PEL_nМеждународният опортюнизъм създаде собствен полюс в Европа – Партията на европейската левица (в нея членува българската партия „Българската левица“), партия сформирана на базата на законите на ЕС, защитаваща империалистическото варварство, поддържаща вълчия Европейски съюз и пропагандираща го. Специалната мисия и функция на ПЕЛ е пренасочване на компартиите. Ръководната роля на Френската КП и КП на Испания в ПЕЛ е доказателство за това, че тези партии безвъзвратно се отделят от комунистическото движение. Също и кандидатурата на шефа на СИРИЗА за председател на Европейската комисия показва, че опортюнизмът има намерение да играе активна роля и възлага върху себе си отговорността в рамките на буржоазното управление във вреда на народа да сее нови илюзии за възможността за хуманизация на капиталистическата система. В Гърция СИРИЗА призовава за сплотяване с някакви „здрави“ гърци-промишленици срещу „спекулантите“ и дава за пример правителството на Обама и системата за талони за социално обезпечаване срещу бедността в САЩ.
На тази почва отдавна съзря необходимостта от това компартиите, защитаващи марксизма-ленинизма и противопоставящи се на ЕС и капиталистическата система, да дадат конкретен отговор. Такива инициативи като създадената преди няколко месеца „Инициатива за изучаване, разработване на европейски въпроси и координация на дейността“, явяваща се форма за сътрудничество на партиите, от момента на своето създаване сплотила 29 Комунистически и Работнически партии в Европа, са значителна крачка в тази посока.
Днешното лошо състояние на цялото Международно комунистическо движение показва, че комунистическото движение е длъжно да приложи всики възможни усилия за гарантиране на своята самостоятелна идейна, политическа и масова борба, за завоюването на единна революционна стратегия. Ние смятаме, че именно този въпрос трябва да заеме подобаващото му се положение в дискусиите на компартиите, наред със съвместната борба за решение на народните проблеми в стълкновението със силите на капитала в борбата за власт.
Формирането на политическо, класово съзнание не може да се случи с помощта на стари управленски основи. В епохата на преход от капитализъм към социализъм няма място за политически положения, подчиняващи работническата класа на буржоазно управление, което се подава под формата на промеждутъчни етапи между капитализма и социализма. Няма място за политически позиции, подкрепящи едно или друго буржоазно правителство, наричащо се „ляво“ или „прогресивно“, или на позиции, призоваващи към участие в подобни правителства. Отказът на Комунистическата партия на Гърция да участва в подобни правителства се оправдава сега от събитията в Кипър, в Бразилия и в други страни. Следва да се помисли дали бяха прави онези, които упорито и последователно се съпротивляваха преди няколко месе цана социалдемократическия и опортюнистическия натиск да подкрепят най-малкото зло – Оланд, който започна варварско настъпление срещу работниците и участва в две империалистически интервенции в Мали и в Централната Африканска Република, а също беше яростен привърженик на въоръжената интервенция в Сирия? Към това, подобни действия извършиха и буржоазните правителства, в които участваха и „преродилите“ се комунисти във Франция и Италия в хода на войната срещу Югославия.
Не трябва да има никакво колебание. Властта ще бъде или буржоазна, капиталистическа, или работническа. Средствата за производство ще бъдат или капиталистическа собственост, или обществена. Решения в рамките на сиситемата, извън зависимостта от намеренията, не само не приближават социалистическия изход, но способстват и за увековечаването на капитализма, дават му време и сеят илюзии сред трудещите се.
Затова казваме, че антимонополната, антикапиталистическата борба е единственият път. Необходим е народен съюз на работническата класа със самонаетите, с бедните земеделци, с младежра и жените от бедните народни слоеве. Съюз за сваляне на гнилата, остаряла социално-икономическа система – капитализма, и създаване на новото общество – социалистичексо-комунистическото, общество без експлоатация на човек от човека, в което развитието ще се диктува от потребностите на народа, а не от алчността на група монополи.

Костас Пападакис

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,602 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: