Вие четете...
Новини, International

Масова демонстрация на Комунистическата младеж на Гърция срещу свръхексплоатацията и нископлатената работа

kne-kepe.jpg_729740902В края на миналата седмица в центъра на Атина се състоя масова демонстрация, организирана от районната организация на Комунистическата младеж на Гърция (КНГ) в Атика, в знак на протест срещу предложенията за свръхексплоатация над младежта, издигнати от консултативния орган на правителството – Центъра за планиране и икономически изследвания. Центърът предлага да се премахне минималната работна заплата за младежите (лица на възраст до 29 години) за една година, от момента на тяхното постъпване на работа, за да може така да се даде стимул на предприятията в борбата с безработицата.
Демонстрацията стана отговор на заявлението на министър-председателя за разкриването на 440 000 нови работни места в рамките на програмата за свръхексплоатация и нископлатена работа.
Митингът в Атина започна на площад Омония и завърши със шествие до Министерството на труда и сградата на Центъра за планиране и икономически изследвания. Заставайки пред митинга, Петрос Маркомихалис – секретар на Съвета на КМГ в Атика, каза: „Какво ни предлагат? И всичко това, разбира се, се прави заради „развитието“. Младите хора на възраст до 29 години в течение на година ще бъдат включени в различни програми за борба с бедността и безработицата без а им се предоставя минималната работна заплата. Т. е. те няма да могат да си платят нито билета за транспорт, нито да им останат пари за парче хляб.
Тези предложения са продължението на предишните решения, които вече се реализират и които са подготвили почвата за какво? Какви са тези предложения? Трудов договор за един ден, за един месец, започване на работа с някакъв „изпитателен срок“, програми „за привличане на младежта към работа“, закон за диференциация на работната заплата на трудещите се на възраст до 25 години и над 25 години.
Приемат се мерки, които като че ли са призвани да се борят с младежката безработица, да облекчат излизането на младежта на пазара на труда. Но всъщност безработицата, особено сред младежта, не само не се е намалила, а значително се увеличи. Официалната безработица достигна 27,8%, а нивото на безработицата сред младежите до 25 години се увеличи до 59%…
В същото време министър-председателят Самарас обяви вчера (30.01.2014 г.) за предоставяне на „възможности за трудоустрояване“ на 440 000 граждани. Обърнете внимание, беше обявено не за предоставяне на работни места, а за „възможности за трудоустрояване“. „Възможности за трудоустрояване“, а не за стабилна работа. А голяма част от обявените мерки – това са стари програми, които ни се представят като нови, за да може да се увеличи тяхната бройка!“ – отбеляза П. Макромихалис.
„Трудещата се младеж, младите безработни, студентите от техникумите и университетите, учащите се трябва да дадат организиран отпор на опитите на правителството, насочени към това да ни наложат незаплатен труд, към това да ни научат да живеем с минималното.
Всеки член и приятел на Комунистическата младеж на Гърция, където и да се намира, без да губи време трябва да застане в борбата заедно с профсъюзите, с ПАМЕ, за това:
– Нито един млад работник да няма работна заплата под 751 евро (размерът на заплатата на основата на колективния договор преди кризата)
– Да не допусне разделение между трудещите се по възрастов признак
– Да обезсмисли фирмите, занимаващи се с търговия с хора, учебните центрове и онези, които играят ролята на изпълнител на „трудовите“ програми.
– За всеобщо безплатно медицинско образование
– За помощи за безработица за всички безработни през целия период на безработицата
– За съществени мерки за защита на безработните и техните семейства.
Участието на трудещите се в различните програми трябва да бъде заплащано всеки месец, а след изтичане на 5-месечните програми, трудещите се трябва да имат право да получават помощи в касата по безработица, – отбеляза Макромихалис.
В заключение активистът на КМГ каза:
„Ние призоваваме младежта да помисли над това, защо само Комунистическата партия на Гърция заявява открито, че съществуват начини за решение на проблема с безработицата? Защото само Комунистическата партия предлага да бъде разрушена тази гнила експлоататорска система, пораждаща безработица; система, която не може да реши този проблем, каквото и да прави, и за да намали някак безработицата, тя, например, подхранва с горещи пари капиталистите, за да може те, на свой ред, да приемат на работа младите трудещи се без права“.
Атина, ККЕ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: