Вие четете...
Новини, International

ДА ЗАСИЛИМ БОРБАТА СРЕЩУ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ЕС – ЗА ЕВРОПА НА НАРОДИТЕ, ЗА СОЦИАЛИЗЪМ!

Eu-burn-flag.jpg_1598898979.jpg_1422996966ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ И РАБОТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАБОТНИЧЕСКО-НАРОДНАТА БОРБА, ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ

До комунистическите и работническите партии
„Инициативата на комунистическите и работническите партии за изучаване и разработване на европейски въпроси и координация на тяхната дейност“, създадена през октомври 2013 година от 29 комунистически и работнически партии, утвърди следната Декларация, адресирана до работническата класа, до народите на Европа. Тя призовава комунистическите и работническите партии от Европа, които още не са в „Инициативата“, но могат да се съгласят с нашите призиви и оценки, да я подпишат, и така да съдействат за нашата обща борба, за единството на нашите действия срещу антинародната политика и империалистическите съюзи ЕС и НАТО.

ДА ЗАСИЛИМ БОРБАТА СРЕЩУ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ЕС – ЗА ЕВРОПА НА НАРОДИТЕ, ЗА СОЦИАЛИЗЪМ!
Трудещи се, самонаети, занаятчии, бедни селяни, жени, младежи, пенсионери, хора с ограничени възможности,
Ние, комунистическите и работническите партии, подписали тази декларация, се обръщаме към вас по повод изборите за Европарламент, които ще се проведат през 2014 година.
Практиката показва, че ЕС, европейският империалистически център, никога не е изразявал интересите на народа. Винаги е бил инструмент на европейския едър капитал за повишаване на неговите печалби и за осигуряване на неговото господство.
Той не може да бъде радикално реформиран и не може да стане „пронароден“. Култивираните очаквания за промени, водещи към процъфтяване на народа, чрез промяна в председателството на Еврокомисията, е заблуда.
Народите имат интерес да се борят за промяна на положението, на съотношението на силите, за Европа на социализма, която ще гарантира правото на труд, социалните, пенсионните права, доходи, бъдещето на трудещите се.
Нашите партии защитават вашите интереси, защитават интересите на работническата класа, народните слоеве, правата на младежта.
Ние се борим срещу безработицата, срещу приемането от буржоазните правителства и Европейския съюз на антинародни мерки, включващи намаляване на заплати и пенсии, лишаване на трудещите се от социални, осигурителни права; против комерсиализацията на здравеопазването, образованието, системите за социално осигуряване, разрушаването на околната среда, ликвидацията на демократични права и свободи. Ние се борим срещу ЕС, който се опитва да излезе от кризата за сметка на народите. Ние осъждаме антикомунизма, репресиите, ограничението на суверенните права.
Нашите партии поддържат:
– Борбата на трудещите се и безработните за правото на пълна и стабилна заетост,
– за увеличаване на заплатите и пенсиите,
– за държавно безплатно здравеопазване, образование, социално осигуряване,
– за демократични права на работните места, за социално-осигурителни права,
– за правата на трудещите се мигранти,
– за подгрепа на бедното и средното селячество,
– за опазване на околната среда, която става жертва за печалбите ба едрия капитал.
– Ние осъждаме империалистическите войни и интервенции. Ние се борим за мир, за премахване на всички американо-натовски бази, заставаме срещу НАТО, срещу „Партньорството в името на мира“, срещу участието в империалистически войни и интервенции.
– Ние се борим срещу тоталните атаки, които се усилват в една капиталистическа криза на свръхпроизводството и излишното натрупване на капитали.
– Ние сме на страната на работниците, народните семейства, преживяващи трагичните последствия от капиталистическата криза, която драматично влошава положението на работническата класа, на народните слоеве.
– Ние подкрепяме борбата на народите на страните-членки от Източна Европа, преживяващи болезнените последствия след влизането на техните стани в ЕС.

Ние призоваваме работническата класа, народите:
Да разгърнат борба за решаване на всички народни проблеми, да засилят отпора срещу атаките на капитала, правителствата и партиите, обслужващи неговите интереси.
Да засилят борбата срещу Европейския съюз – съюз на капитала, накърняващ правата на народите.
На изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 година да подкрепят по всички възможни начини борбата на комунистическите и работническите партии, осъждащи ЕС, да отслабят партиите, подкрепящи ЕС и неговата политика, отстояваща безалтернативността на Евросъюза.
Това ще даде сила на народната борба в цяла Европа, трудещите се ще водят тази борба от по-добри позиции.
ЕС не служи на народа, ЕС служи на плутокрацията, на милиардерите, на богатите, изразява интересите на монополите, концентрацията и централизацията на капитала, засилва своите функции като империалистически икономически, политически и военен блок в разрез с интересите на работническата класа и народните слоеве.
Народите са заинтересовани да се противопоставят на манипулациите от страна на ЕС, на неговите механизми, правителства и партии, поддържащи империалистическия съюз.
Те обещават, че ЕС може да гарантира правото на труд, да гарантират трудовите и социално-осигурителните права. Те искат да убедят хората в това, че могат да им предоставят по-високо равнище на живот. Това е голяма лъжа.
Нека си спомним събитията! В ЕС има 30 милиона безработни, постоянно се увеличава временната заетост, бедността, разрушава се бъдещето на младежта.
Работническата класа и народните слоеве се лишават от елементарни права. Унищожава се дребното селячество, конкуренцията на монополите задушава самонаетите, засилва се неравенството и дискриминацията в отношенията към жените. Преследват се мигранти.
Арсеналът на антинародните мерки в ЕС се допълва с нови мерки. „Пактът за стабилност“, „засиленото икономическо управление“ и други антинародни мерки, които се въвеждат, влошават положението на народите.
„Общата политика за сигурност и отбрана“ е опасен инструмент за започване на войни и интервенции, поставен на служба ба империалистическата агресивност.
Движеща сила на капиталистическото обединение са интересите на европейските монополи, ЕС непрекъснато се развива в реакционна антинародна посока.
По този начин, очевидно е, че нито междудържавния капиталистически съюз, нито Европейската централна банка могат да станат пронародни, както твърдят партиите, подкрепящи стратегията на ЕС.
Също така ЕС не може да стане противотежест на НАТО и САЩ, както твърдят защитници от различен вид на този вълчи съюз.
Той тясно си сътрудничи с НАТО и САЩ срещу народите, във време на засилваща се междуимпериалистическа конкуренция, която засяга контролът над пазарите, делбата на печалбата.

Ние, комунистическите и работническите партии, подписали тази декларация,
Отбелязваме, че атаките на капитала са единни и засягат не само държавите с високо ниво на задлъжнялост, държавите, които се намират в стадий на рецесия. Те засягат всички държави-членове на ЕС, а също и останалите страни, разположени върху Европейския континент, и на тази основа е необходимо да се засили общата борба на комунистическите партии и народите, необходимо е да се развие солидарността с борбата на трудещите се от цяла Европа, от целия свят.
Подчертаваме, че съществува друг път за развитие пред народите. Чрез борбата на трудещите се се появява перспектива за друга Европа, Европа на благосъстоянието за народите, за социален прогрес на демократическите права и равноправно сътрудничество, за мир и социализъм.
Убедени сме, че всеки народ има право на избор за суверенен път на развитие, включително правото за освобождаване от оковите на ЕС, НАТО и всяка друга империалистическа организация, а също и за борба за социалистически път на развитие.
Това е реалният отговор на организирания опит да бъдат вкарани в заблуда народите .
Това е реалният, пронароден отговор на така наречения европейски скептицизъм, но и отговор на националистическите, фашистки нацистки партии, стремящи се да използван народните страдания, народните проблеми, за да укрепят своите сили и да станат острието на копието на диктатурата на монополите.
Те, както и системата, която ги подхранва, разпространяват реакционни, изкривяващи историята теории по отъждествяване на нацизма и комунизма, а също така сеят антикомунизъм.
Ние призоваваме работническата класа, народите на Европа да откликнат на сериозния призив на комунистическите и работническите партии.
Отслабете силите, подкрепящи ЕС!
Подкрепете комунистическите и работническите партии, вдъхвайки сила на себе си!
НЕ на ЕС на монополите, капитала и войните!
За Европа на благосъстоянието на народите, мира, социалната справедливост и демократичните права, за социалистическа Европа!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: