Вие четете...
Новини

Бургаските общински съветници позорно посягат на историята на града

MAP_Burg-KomunaПрез 1919 година Съюзът на комунистите в България (по онова време БКП (т.с.)) печели в Бургас 9 от общо 16 мандата на общински съветници. Управлението на БКП (т.с.) в града между 30.01.1920 г. и 28.08.1921 година влиза в историята като Бургаска комуна. В общинския съвет тогава са избрани такива изтъкнати български патриоти и интернационалисти като Петър Житаров, Никола Максимов, Иван Парушев, Коста кехайов, Ганчо Атанасов, Максим Райкович, Никола Карамболов и др. За кмет е посочен Петър Житаров, който е наследен на 12.06.1920 г. от Коста Кехайов.
Бургаската комуна започва политика за намаляване на цените на хранителните продукти, създава общинско земеделско стопанство, раздава помощи за осигуряване на топлина за бедните работници, създава мрежа от обществени чешми, изгражда и отделя средства за градска амбулатория и аптека, родилен дом, устройва над 1000 семейства на българи-бежанци, решително започва да работи срещу безработицата, въвежда прогресивно подоходно данъчно облагане, национализира незаконно заграбени общински имоти, въвежда строг финансов ред и събират неизплатените от години данъци, наеми, водно, канално и сметно право, отпуска средства за подпомагане на гладуващите в Поволжието, създава Бургаски общински вестник.
За по-малко от 600 дни, колкото трае управлението на Бургаската комуна, тя остава в историята с политиката си в защита на бедните и онеправдани граждани.
Днешният Бургаски общински съвет, без да познава делата на предшествениците си, е решил да ги обезцени, като отнеме наименованието на единствения градски площад, който носи спомена за Бургаската комуна.
Съюзът на комунистите в България решително се противопоставя на идеята на бургаските общински съветници да забулят бургаската историческа памет с пелената на забравата, да изтрият следите от управление, което идва от работниците и бедните и е в полза на всички хора на труда от град Бургас. Тази тяхна идея е проява на съвременния духовен фашизъм, който има за цел да спре порива на днешните хора на наемния труд да се гордеят със своята история, със своите борби, със своя обществен принос, със своя партиен принос. Да спре спомена, за да не би някой ден същите тези работници да пожелаят отново властта и да разрушат веригите на капитала и страданията си.
Със сигурност делото на Бургаската комуна заслужава своя бургаски символ и със сигурност днешната бургаска власт ще бъде забравена след няколко години. И ако някой си спомня за нея – то ще бъде само с потрес и погнуса.
Да защитим борбата на работещите българи и спомена за прогресивния принос на работническата власт в Бургас – спомена за Бургаската комуна!
Не на преименуването на площада!
Да живее единството на класата на наемните работници!

ПБ на ЦК на СКБ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: