Вие четете...
История

Андрей Чипов спасява Гръцката комунистическа партия през Втората световна война – става неин Генерален секретар

Andrei1Андрей Пандов Чипов (на гръцки: Ανδρέας Τσίπας) е гръцки политик, генерален секретар на Централния комитет на Гръцката комунистическа партия*.
Чипов е роден в 1904 година в леринското село Пътеле, днес Агиос Пантелеймонас, Гърция. През 20-те години Пътеле става опорна точка на Гръцката комунистическа партия в Егейска Македония, а през 30-те години в селото е образувана секция на ВМРО (обединена). В 1933 година Чипов става лидер на ВМРО (обединена) в Егейска Македония и същевременно член на Централния комитет на ГКП. През 1935 година взема участие в работата на Седмия конгрес на Третия комунистически интернационал в Москва. На последните предвоенни избори в Гърция, проведени на 31 януари 1936 година, Чипов е избран за народен представител с листата на ГКП. Пълномощията му в парламента на Гърция се прекратяват с въвеждане на диктатурата на Йоанис Метаксас през август същата година.
Между 1936 и 1941 година Чипов е в затвора Акронавплия. Там е избран за секретар на партийния комитет, излъчен от нелегалните партийни организации на комунистите-затворници. chipovСлед разгрома на Гърция от Нацистка Германия през април 1941 година на 30 юни заедно с Атанас Пейков, Лазар Дамов и още 24 комунистически затворници от български произход Чипов е освободен по настояване на Солунския български клуб пред германските окупационни власти. Това става след като те декларират пред властите български произход.
След освобождението си Чипов се заема с възстановянето на ГКП. Заедно с Андреас Дзимас и Константинос Лазаридис – също освободени от затвора, както и с Петрос Русос, Панделис Карагицис и Хриса Хадзивасилиу на среща през юли 1941 година, която по-късно е наречена VI пленум на ГКП, съставят нов Централен комитет, като Чипов става генерален секретар. Този Централен комитет успява да спечели признание от стария ЦК и от регионалните лидери на партията.
На VII пленум на ЦК през септември 1941 г. година Чипов е освободен от поста си, тъй като е небрежен по отношение на сигурността. Твърди се също, че злоупотребява с алкохола и има неадекватно поведение за поста, който заема. След свалянето от си, той е изолиран като „политически неблагонадежден“ и през януари 1942 г., търси убежище в София. Тук той остава осем месеца, като никога не успява да обясни какво точно е правил по време на престоя си. Според някои източници Чипов е бил в София, като агент на българските тайни служби.
Според македонския историк д-р Ристо Кирязовски Андрей Чипов е освободен от поста Генерален секретар на VIII пленум на ЦК на ГКП, проведен през януари 1942 год. А истинските причини за неговото освобождаване се свързват с негръцкия му произход и с „качеството му на секретар на ВМРО (обединена)“. Същото се потвърждава и от българския историк Георги Даскалов.[2] Освен това според двамата автори Чипов е начело на ГКП в най трудните моменти от нейната история и в най-опасните за живота на нейните ръководители обстоятелства.
По време на Гръцката гражданска война Чипов е активен лидер на Национално освободителния фронт (ЕАМ).
Умира в Битоля, Югославия през 1956 година, изолиран и изпаднал в немилост.

Заб.: Гръцката комунистическа партия е основана през 1918 година от българинът с еврейски произход от град Видин Аврам Бенароя.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,296 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: