Вие четете...
Новини

ОРСС: Правителството на Орешарски свали маската си – то е правителство на бизнеса, а не на работещия български народ

oresharski8В сайта на МТСП е публикувано съобщение за намеренията на дясното правителство на Орешарски. То предлага на Народното събрание да приеме промени в Кодекса на труда.
Промените намаляват регулациите от страна на държавата върху бизнеса, т.е. снижава се контролът върху дейността на бизнеса от страна надържавата. Бизнесът вече ще се отчита за положения от работниците извънреден труд не на 6 месеца, а веднъж годишно, което ще доведе до още по-големи своеволия от страна на работодателите над работниците им. Бизнесмените вече няма да осигуряват за нуждите на текущия контрол за спазване на трудовото законодателство ревизионни книги във всички свои поделения, обекти, работни площадки и др. места. Този разход се прехвърля върху бюджета, т.е. върху самите работници.
Правителството предвижда и нормативно уреждане на експлоатацията върху младежки труд, което да позволи на бизнеса официално да наема нископлатена работна ръка, под паравана на „договор за стажуване“, който може да обхване период от 12 месеца. В сегашния вариант няма „договор за стажуване“, но съществува клаузата за 6-месечен срок за проверка на възможностите на работника. Така държавата осигурява почти безплатна работна сила, която да експлоатира не 6 месеца, а цяла година, и която след това може да бъде отново изхвърлена на улицата. Хем евтино, хем изгодно.
В предложението се предвижда и служебно заличаване на изпратени уведомленияя за сключени трудови договори.
ОРСС категорично възразява на тази антинародна мярка, която цели да увеличи приходите на бизнеса, да ожесточи пазара на труда и да намали доходите на работниците.
ОРСС настоява за пълно поемане на осигурителната тежест от бизнеса!
ОРСС настоява за независим работнически контрол върху дейността на бизнеса!
ОРСС настоява за власт, която се грижи за повишаване доходите на работниците, а не за гарантиране печалбите на работодателите!
ОРСС настоява за реално унищожаване на безработицата!
ОРСС настоява за предоставяне на държавни здравни и социални пакети, които да гарантират безплатното лечение, образование и помощ на всеки един работник в страната!
Тези искания правителството на Орешарски няма намерение да изпълни! Тези искания ще бръкнат дълбоко в джоба на олигархията и монополите!
Тези искания могат да бъдат постигнати единствено след сплотена, самоотвержена, настойчива и мощна класова борба, която да постави нуждите на трудовите хора в центъра на държавната и икономическата политика!
Тези искания могат да се осъществят единствено от правителство, поставящо интересите на работещите българи над интересите на бизнесмените и работодателите!

ОРСС

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: