Вие четете...
Новини, International

За молдовските българи слънцето изгрява от Изток. Министър Вигенин в конфликт с местните комунисти, смятат го за лъжец.

TarakliВ началото на февруари гагаузите в Молдова ще се произнесат на референдум дали в случай на загуба на независимост от страна на Република Молдова те имат правото на самоопределение.
Идеята за този референдум намери реален отклик в различните региони на Молдова. В условия, в които властта неудържимо се стреми на запад, а болшинството от населението – на изток, гражданите все по-активно заявяват за възможността да се ползват от своето законно право на избор за самостоятелно развитие. В Тараклийския район, където от 200 години компактно живеят българи, опитите на действащата капиталистическа и националистическа власт да унищожи националните корени и насилствено да асимилира населението предизвика крайно недоволство сред населението. Тук, както и в автономния район Гагаузия, жителите традиционно свързват съдбата си с Русия, а по-късно, след гагаузите, молдавските българи застанаха категорично за присъединяване към Митническия съюз, предложен от Москва на бившите съветски републики.
Българите в Молдова защитават  правото си да се обособят в самостоятелна държавна единица в случай на разпад на Република Молдова и застават зад референдума на гагаузите, като в деня на неговото провеждане ще организират масови прояви ще го подкрепят. Според тях, право на всяка етническа и национална общност е да защити своя живот, своята култура и своята територия, казва кметът на гр. Тараклия С. Филипов.
Тараклийци са решили да дадат на управляващата прозападна власт силен сигнал по време на референдума с кого им е по-удобно, по-сигурно и по-комфортно да изграждат своето икономическо, социално и културно благополучие. Тяхната цел е да принудят капиталистическата власт в Кишинев да им даде правото на национално-културна автономия.
През 2013 година българите изпратиха в парламента и на правителството проектозакон, който им предоставя административна автономия и национално-културна автономия, както и възможността да използват в официалните сфери на общуване, наред с молдавския, български и руски език. До днес прозападната власт в Молдова упорито мълчи.
Интересен факт е, че в момента правителството заделя 3 милиона и 400 000 леи, които трябва да покрият разходите, свързани с изучаването на български език и история в училищата. Този правителствен ангажимент е облекчен от факта, че България е поела една част от тази сума. Но остатъкът от тези средства още не са пристигнали в Тараклия.
Кметът на Тараклия Сергей Филипов е комунист и открито застава за защита на интересите на българите в Молдова. Той е крайно разочарован от посещението на социалдемократа и министър на външните работи на България Кристиян Вигенин, който, при посещението си в Тараклия е потънал в политически декларации, а на въпроса на българите за трудностите на България в ЕС, Вигенин се е оправдал с някакви „временни интеграционни трудности“. Молдовските българи прекрасно са информирани, въпреки позицията на министър Вигенин, как тези „интеграционни трудности“ разрушиха до основи някога могъщата аграрна страна, която поддържаше крепки икономически отношения с Изток, сподели кметът-комунист Филипов.
И наистина, в България вече са забравили вкуса на собствените си домати и други зеленчуци, които сега почти на 100% са заместени от продукцията на развитите страни от Евросъюза. „Същата участ чака и нашата селскостопанска продукция. И не само нея. Ето затова, ние, българите, избираме за Молдова друг вектор. За московските българи и гагаузите слънцето изгрява от Изток. И нека то осветява пътя ни към достоен живот“-, казва Сергей Филипов.
От Молдова: Людмила Борисова

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2014
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: