Вие четете...
Новини, International

Резолюция на Комунистическата инициатива относно срещата на високо равнище на ЕС за общата политика за сигурност и отбрана

19122013-simataki-sfragida-CDSP.jpg_2032879484Европейската среща на върха от 19-20-ти Декември задълбочава войнолюбивата политика на Европейския Съюз и увеличава паразитните военни разходи.

Партиите, които участват в „Инициативата на комунистическите и работническите партии на Европа“ смятат че приетото решение на Европейската среща на върха от 19 Декември 2013 г. потвърждава империалистическия и милитаристичен характер, действията, засилващи агресивните и интервенционни военни възможности на Европейския Съюз, както и на неговите държави-членки.

В глобалната ситуация, характеризираща се с изострени класови борби, със засилващи се атаки срещу работническата класа и с растящи противоречия между империалистическите полюси и сили, решението взето на Европейската среща на върха насърчава и подпомага засилването на  военната интервенция в трети страни, като ежедневно се осъществяват предпоставки за условия, подпомагащи износа на на капитал и контрол над естествените ресурси за печалба на Европейските монополи. Тези мерки са приети поради голямата нужда от подкрепа за Европейските монополи в условията на капиталистическа криза.

Във време, в което работническата класа и народите на Европа изпитват драматичните последици от анти-работническите мерки налагани от ЕС и правителствата на държавите-членки, които дават възможност на големите компании да увеличат процента на печалбите си, Европейската среща на върха промотира разширяване на „Европейската отбранителна индустрия“, имайки за критерий нуждите на ЕС и НАТО, чрез увелиение на публичните разходи в полза на монополни групи от  оръжейната индустрия и намаление на ресурсите, необходими за нуждите на хората от работническата класа.

Докато ЕС се опитва да бъде автономна военна сила, извършваща действия като съюзник и координатор на НАТО, се защитават генералните стратегически интереси на империализма. Паралелната интер-империалистическа надпревара изостря стремежа за контрол над най-широките геополитически зони и възможността за военни действия в глобален мащаб.

Решенията приети от Европейската среща на върха показват диктатурата на капитала, което означава жестоки последици за народите на света, които ще страдат от военните интервенции и агресията от страна на ЕС. В същото време, работническата класа и хората в Европа ще бъдат директни жертви на тези мерки, които обвързват външната сигурност и т.нар. „вътрешна сигурност“ срещу „хората-врагове“.  В съответствие с Лисабонския договор, най –големите военни сили на ЕС и държавите членки ще бъдат използвани за контрол и репресии  над работническата класа и народните слоеве във време, в което  капиталистическата криза води до засилване на работническата  и народната мобилизация.

По същество,  решението взето при срещата на върха цели идеологическото манипулиране на народите в Европа. Това решение може да повлияе върху образователната система и учебната програма, за да утвърди основните линии на милитаристичните политики, на стратегията на капитала.  В конкретните условия, ще се търси реализиране целите на буржоазната класа, ще се налага империалистическата пропаганда.

Поради тази причина, ние отричаме решението взето при Европейската среща на върха и изобличаваме факта, че то задълбочава характера на ЕС като империалистически международен съюз, който използва всякакви репресивни и военнолюбиви методи, за да поддържа печалбите на монополите в свят, който все повече се разклаща от междуимпериалистическите противоречия.

Ние призоваваме работническата класа и народните слоеве да развият борбата срещу тези мерки и решително да засилят борбата срещу империалистическите войни – борбата за мир, за защита на работниците, за народните права и свободи.

Днес е необходимо да се заздрави борбата за защита на правата на всеки народ да избира свой автономен път на развитие, в това число и разграничаването от многослойните зависимости на ЕС и НАТО, правото да избира пътя на социализма.

Световен мир може да бъде установен само с уважение към суверенните права на народите, чрез установяване на взаимоотношения между страните, на базата на взаимната изгода и сътрудничеството.

„ИНИЦИАТИВА на

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: