Вие четете...
International

Реч на армейски генерал Раул Кастро Рус, Председател на Държавния и Министерския съвет на Република Куба, на погребението на южноафриканския лидер Нелсън Мандела

c2b3931e2837Президент Джейкъб Зума!
Роднини и близки на Нелсън Мандела!
Висши длъжностни лица!
Братски народе на Южна Африка!
Ние с вълнение отдаваме дан на Нелсън Мандела, признат за най-високия символ на достойнството и нерушимата преданост към революционната борба за свобода и справедливост, пророк на единството, примирението и мира.
Заедно с другарите си по борба той ръководеше своя народ в битката срещу апартейда, за да открие пътя към нова Южна Африка – нерасова и единна в стремежите към щастие, равенство и благосъстояние на всички свои деца, за да преодолее последствията от колониализма, робството и расовата сегрегация.
Като образец на целеустременост и устойчивост, той след това оглави усилията, насочени за премахване на бедността, намаляване на неравенството и създаване на възможности за всички.
Мандела е ненадминат пример за Латинска Америка и Карибския басейн, стремящи се към единство и интеграция за благото на своите народи, уважаващи своето многообразие с убеждението, че диалогът и сътрудничеството са пътя за разрешаване на споровете и цивилизовано съществуване за онези, които мислят различно.
Човечеството няма да успее да отговори на колосалните предизвикателства, които заплашват самото му съществуване, по друг начин, освен чрез ново съсредоточаване на усилията на всички нации, което предвести животът на Мандела.
Куба, в чиито вени тече африканска кръв, се роди в борбата за независимост и за премахване на робството, а впоследствие имаше привилегията да се сражава и изгражда заедно с африканските нации.
Ние никога няма да забравим с какво дълбоко чувство Мандела почете нашата обща борба, когато ни посети на 26 юли 1991 г. и каза: „Кубинският народ заема особено място в сърцето на народите на Африка“.
Аз си спомням символа на братството между африканците и кубинците – неговата искрена дружба с Фидел Кастро, който каза за него: „Нелсън Мандела влезе в историята не с това, че той 27 години прекара в затвора без да отстъпи от своите идеи; Той ще влезе в историята с това, че успя да изкара от своята душа цялата тази отрова, която можа да вкара в нея толкова несправедливото наказание; с благородството и мъдростта, с които той, в часа на вече необратимата победа, съумя толкова блестящо да ръководи своя самоотвержен и героичен народ, знаейки, че новата Южна Африка никога няма да може да бъде построена върху фундамента на ненавистта и мъстта“.
Вечна чест и слава на Нелсън Мандела и на героичния народ на Южна Африка!
Огромно благодаря.

10 декември 2013 г. – „Годината на 55-годишнината от Революцията“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: