Вие четете...
История, International

Митът „Ленин е германски шпионин“

img_70635Една огромна измислица шества из пропагандните медии на съвременните и по-старите капиталистически общности. Един идиотски мит за това, че Ленин е бил германски шпионин.
Този мит злонамерено използва следните исторически факти:
1. Съществувал е немският агент Гелфанд (Парвус), бивш социалдемократ, който заради мръсни финансови действия е отстранен от работа в германската социалдемократическа партия.
2. Парвус действително представил през март 1915 година в имперската канцелария на Германия „Меморандум на д-р Гелфанд“ с предложение да се подрони Русия отвътре, опирайки се на национал-сепаратистките и радикалните социалистически организации.
3. Парвус действително имал търговски връзки с Ганецки, а Ганецки познавал Ленин.
4. Парвус действително е взел пари от Германския щаб за организиране на антиправителствена пропаганда в Русия.
5. Съществували опити на немската агентура, свързана с Парвус, да оправдаят присвояването на финансови средства.
6. Болшевиките действително са водели в годините на Първата световна война пропаганда сред народите на воюващите страни срещу техните правителства.
Но… няма никакви факти за получаване на германски пари от болшевиките и не съществуват такива данни.
Ленин в открито писмо разобличава Парвус като немски агент, действащ в интерес на германския генерален щаб.
Митът „Ленин е германски шпионин“ е изфабрикуван при опитите да бъде спряна нарастващата болшевизация на Съветите през юли 1917 година от страна на Временното правителство.
Тогава болшевиките са обвинени в опит за вземане на властта. Временното правителство използва мирна демонстрация на моряците от Кронщад, водена от анархиста Ярчук, за да започнат кървава разправа, а болшевиките са обвинени в организиране на държавен преврат срещу получени от тях немски пари.
Тази версия стъпва върху показанията на прапорщика Ермоленко и върху търговските сделки на Ганецки в Русия, водени от търговските му агенти Козловски и Суменсон. Показанията на Ермоленко се оказали фалшиви и той бил отстранен още в самото начало на следствието. Парите използвани в търговските операции на Ганецки се оказало, че не са влизали в Русия, а са изтичали от нея за заплащане на внасяните в страната стоки. Опитали се да проверят наличните пари не по постъпленията, а по разходите. В ранното утро на 5 юли с внезапна атака е разгромена типографията на „Правда“ в Петроград, иззети са всички финансови документи от редакцията, арестуван и разпитан е завеждащият издателствто и главен финансов разпоредител Шведчиков. И какво? Оказало се, че всички разходи на вестника напълно се покриват от нейните легални и известни доходи (главно от събиране на дребни помощи от работници и войници). Вестникът даже имал малка печалба. А Шведчиков след пет разпита бил освободен без предявяване на каквито и да било обвинения.
В края на краищата, обвинението се проваля без да стигне до съд, а арестуваните болшевики са освободени.
Аргумент на привържениците за версията за подкупените от немците болшевики е и пакетът документи, известен като „документите на Сисон“. Тези документи са купени от Едгар Сисон в Петроград през 1918 година за 25 000 долара, а след това публикувани в … САЩ. В тези документи се съдържат, както настояват публикувалите ги, достатъчно сведения за механизма на финансиране на болшевиките от германския Генерален щаб, а също е изложено и съдържанието на директиви, които немската страна е давала на своите агенти-болшевики. Известният дипломат от кариерата и разузнавач Роберт Локарт пише за тези документи: „Най-големият от подвизите на Сипсон е, междувпрочем, закупуването на пакета от така наречените документи, които не успяха да съблазнят дори нашето разузнаване, тъй като те бяха грубо фалшифицирани“.
През 50-те години при анализа на „документите на Сисон“ е открито, че много от тях са изработени върху фалшифицирани бланки и украсени с ъглови щампи на немски учреждения, които никога не са съществували. „Централно отделение на Големия Генерален Щаб на Германия“, „Генерален Щаб на Флота на Открито Море на Германия“ и „Разузнавателно бщро на Големия Генерален Щаб“ в Петроград. Било установено и авторството на фалшификатите – оказало се, че то принадлежи на журналиста Фердинанд Осендовски. Между ноември 1917 и април 1918 година той изработва около 150 документа за „германо-болшевишкия заговор“, предназначени за дискередитация на болшевиките.

Към мита за немското злато, получено от Ленин, се доближава и митът за пломбирания вагон, в който е превозен немският шпионин от Германия в Русия.
Както и в предишния случай, „черният“ мит злонамерено използва следните факти:
1. Ленин, намирайки се като емигрант в Швейцария, разбира за февруарската революция от вестниците и се опитва по всякакъв начин да попадне в Русия, където се извършват исторически събития.
2. Да влезе в Русия през страните, които са нейни съюзници, той не може, тъй като е заплашен от арест като политик, призоваващ за излизане на Русия от войната.
3. Ленин използва посредничеството на руските социал-патриоти, които се обръщат към шведския министър с молба да разговаря с германския посланик за възможностите за преминаване през Германия.
Преминаването през Германия е разрешено от немските власи, но при условие, че влакът ще премине без да спира, а вагоните ще бъдат пломбирани.
Като юрист Ленин обезпечава на себе си и на своите спътници безупречно алиби. За тази цел е изготвен подробен протокол, подписан от авторитетни специалисти от Швейцария, Франция, Полша, Швеция и Норвегия, в който се оправдава предоставената на руските другари „възможност за прехвърляне в Русия“. И се изразява увереност, че те ще „помогнат да се вдигне и пролетариатът в другите страни, в часност пролетариите в Германия и Австрия, срещу техните правителства“. Стараейки се да не се компрометира пред „международния пролетариат“ и да бъде обвинен във връзки с немското правителство, Ленин и неговите спътници заплащат всички пътни разходи със собствени средства.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: