Вие четете...
История, International

Маркс и евреите

Marx1На 14 март 1883 година умира вождът на световния пролетариат Карл Маркс. Вличнието на Маркс върху човечеството е изключително силно. Потомък на няколко поколения равини, Карл Маркс е кръстен като християнин на седемгодишна възраст. Баща му е кръстен по-рано и се отдава на юридическа практика. От юношеските години Маркс се проявява като ярък антисемит. На 26-годишна възраст той пише статията „За еврейския въпрос“ (1844 г.), съдържаща следните мисли: „Коя е световната основа на еврейството? Користта. Какъв е световният култ на евреите? Търгашеството. Кой е неговият истински бог? Парите… Парите – това е ревнивият бог на Израил… Банкнотата – ето истинският бог на евреите!“.
Евреите, според Марск, са псевдонация, обединяващото начало на която е изключително религията – юдаизмът, пропита с дух на презрение към човека като самоцел. Историческите условия за формиране на еврейството са подпомогнали превръщането на тази група в социална категория, явяваща се олицетворение на капиталистическото начало в човешкото общество. За да бъде преодоляно това начало е необходимо да се разтвори еврейството в окръжаващата го среда.
Маркс отъждествява юдаизма с капитализма и от тази гледна точка подхожда към еврейския въпрос. Маркс определя евреите по икономически принцип – те са синоним на буржоазията. Оттук са и изводите, които прави той – с края на буржоазията, т.е. с революцията, ще дойде и краят на еврейския проблем.
Маркс казва: „Химерическата националност на еврея е националност на търговеца и користолюбеца. Еврейският закон, лишен от основа и разум, е само религиозна карикатура на морала“.
Ето какво още казва Карл Маркс в цитираната статия:
„Християнинът е бил от самото начало теоретизиращ евреин; евреинът затова е практически християнин, а практическият християнин отново става евреин. Християнството само на външен вид е преодоляло реалното еврейство… Християнството е възникнало от еврейството. То отново се е превърнало в еврейство… Ние виждаме в юдаизма присъствие на универсалния и съвременен антисоциален елемент, чиято историческа еволюция… достига своя пик в днешно време… Еврейството е еманципирало себе си типично по еврейски начин, придобивайки финансово могъщество и чрез него властта в света, и практическият еврейски дух става практически дух на християнските народи. Евреите са еманципирали себе си дотолкова, доколкото християните са станали евреи…“

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 828 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: