Вие четете...
Новини

Антикомунизмът – оръжие срещу интересите на наемните работници

Plevneliev_pochita_bg_fascistiАнтикомунизмът е главно идейно-политическо оръжие на империализма, основното съдържание на който е клеветата срещу социалистическия строй, фалшификацията на политическите цели на комунистическите партии, на учението на марксизма-ленинизма.
В основата на антикомунизма са клеветническите твърдения за утопичността на комунистическата идеология, за „тоталитарния“ характер на социалистическите държави, за агресивната същност на световния комунизъм, за „дехуманизацията“ на обществените отношения, „стандартизацията“ на мисленето и духовните ценности в условията на социализма. Главно място в антикомунизма заема антисъветизма, стремежът да се извратят и принизят достиженията на СССР в икономиката и политиката, в областта на културата. Пропагандата на антикомунизма, използваща всички средства за масова информация (печат, радио, телевизия и др.) и поставена на равнището на държавна политика, преследва целта да посее недоверие към лозунгите и идеалите на комунистите, да дискредитира практиката на социализма и, отслабвайки по този начин революционната активност на наемните работници и разбивайки техните сили, гарантиране на запазването на капиталистическите обществени отношения. Под фалшивите лозунги на антикомунизма империалистическата реакция преследва и трови всичко напредничаво и революционно, стреми се да разбие редовете на трудовите хора, да парализира волята на наемните работници за борба. Антикомунизмът е отражение на крайната степен на деградация на буржоазната идеология.
Антикомунизмът не е само идеология. Той се проявява като реална държавна дейност, насочена за потискане на комунистическото, работническото и национално-освободителното движение. Там, където се случва фашизация на капиталистическите страни и се води настъпление срещу демократическите сили, се забелязва проявата на антикомунизма в най-чист вид. Неговото крайно проявление служи на стремежите на агресивните империалистически кръгове за световно господство.
За разлика от воинстващия антикомунизъм, който се характеризира с откровен и вулгарен негативизъм, с връзка с профашистките елементи, със силите на крайната реакция и войната, някои представители на буржоазната идеология призовават към създаване на т.нар. „позитивен“ антикомунизъм. Признавайки научните заслуги на основоположниците на марксизма-ленинизма в развитието на обществената теория и положителното значение на отделни страни от марксизма и социалистическото общество, опирайки се на „иманентната“ критика на научния комунизъм, „позитивният“ антикомунизъм се опитва да докаже остарялостта, непригодността на марксизма-ленинизма за решаване на проблемите на развитото „индустриално“ общество, ориентира се на постепенно вътрешно прераждане, на „ерозия“ на комунизма. Тези лъжливи идеи пропагандират и дейците на дясната социал-демокрация, антикомунизмът на които е една от най-важните причини за нейната идейно-политическа криза и свидетелства за тяхната капитулация пред държавно-монополистическия капитализъм.
Антикомунизмът пронизва всички страни на идеологията и политиката на съвременния капитализъм. Антикомунизмът, антисъветизмът са крайния десен фланг на идеологията и политиката на съвременната буржоазия; те са проява на реакцията, основана на преднамерено извращение на теорията и практиката на научния комунизъм.

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 466 863 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« окт.   дек. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: