Вие четете...
Новини

40 години от въстанието в Политехническия институт на Атина отбелязаха в Гърция

polytexneioНа 17 ноември в Атина и в много други градове на Гърция се проведоха масови митинги във връзка с 40-тата годишнина от комунистическото въстание на студентите и работниците на Атина срещу военната хунта през ноември 1973-та година.
В Атина се състоя огромна демонстрация, която започна от зданието на Политехническия институт и, минавайки по главните улици на града, завърши пред посолството на САЩ.
Особено масови бяха колоните на демонстрантите на Комунистическата младеж на Гърция и на Комунистическата партия на Гърция, която в този ден отбелязва 95 години от своята непрекъсната борба за делото на работническата класа.
Както се подчертава в Заявлението на ЦК на КПГ по повод 40-годишнината от въстанието:
„Героичното въстание на народа и младежта на Атина през ноември 1973 година до днес възпламенява сърцата на всички, които не могат да се съгласят с несправедливостта, с варварството, които носят на народа и на младежите политиката и властта, служещи на интересите на монополите, на Европейския съюз, и на техните партии.
Това въстание символизира народния подем срещу военната диктатура, показвайки дълбоките причини за нейното съществуване с помощта на лозунгите срещу НАТО и американските военни бази в Гърция“.
В заявлението се отбелязва, че: „40 години от деня на въстанието на студентите от Политехническия институт през 1973 година Комунистическата партия на Гърция продължава да се бори за това, народът и младежта динамично да излязат на преден план, създавайки силно народно движение с антикапиталистическа – антимонополна насоченост, за да може да се избавят от нищетата, от потисничеството и страданията на капиталистическата криза. Силната Комунистическа партия на Гърция, като опора на народа, саможертвата на комунистите, техният принос и авангардна дейност, както се е случвало винаги в историята на народното движение, ще открият пътя за освобождението на народа. Това е необходимо условие, за да бъде преодолян фатализма, който култивира системата, за обезсмисляне опита за организиране на народа, необходим за победата. Днес, въпреки трудностите, предизвикани от свалянето на социализма в СССР и в други европейски страни, социализмът е актуален и необходим, както никога по-рано. На историческата сцена той е носен от главното противоречие на капиталистическия строй. Противоречие, което вече съществува и се изостря, между милионите трудещи се, произвеждащи цялото богатство, и монополите, капиталистическата собственост, която присвоява това богатство, разрушавайки потребности, ценности и живота на народа. Социализмът е единственият отговор на кризите, на войните, на варварството на капитализма, с който се сблъсква гръцкия народ и младежта“.

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 828 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: