Вие четете...
Новини

Национализмът – недалновиден егоизъм и популистка истерия

naciВ банално криминално престъпление е замесен чужденец, бежанец, циганин или лице с небългарски произход. За някои хора това действа като сигнал за Facebook-слюноотделяне. Плюнки, храчки, заплахи – с една дума битов „български“ „героизъм“. Насреща са медиите, които, под маската на популизма или префинения интелектуализъм превръщат снежната топка в лавина.
Но каква е същността на проблема? Антибежанските/антиимигрантските протести са реакция срещу банални битови престъпления, в които са замесени небългари. Уличната престъпност по принцип не може да бъде унищожена в общество, в което господстват отношения на частна собственост и съществува огромно неравенство между хората по отношение на достъпа им до материални и културни блага. Мизерията в материален план е сестра на мизерията в духовен план. Този проблем се решава ИЗКЛЮЧИТЕЛНО чрез унищожаване на отношенията на частна собственост и с постепенно преживяване на остатъците от тези отношения в съзнанието на хората. Всеки безпристрастен наблюдател ще отчете факта, че в Народна република България равнището на уличната престъпност беше драстично по-ниско отколкото днешното. Да, и престъпниците не ходеха с автомати…
Но осъзнаването от масите на тази проста истина изобщо не е в интерес на управляващата класа от частни собственици. В техен интерес тази истина е по-добре да бъде скрита и да бъде посочен някакъв мним виновник – имигрант, бежанец, циганин, турчин. Такъв виновник идеално подхожда за тази роля. Общуват на непонятни езици, образованието им практически е нулево, културата им е друга, ходят на групи, живеят обособено. И безобразничат все едно все още са в тяхното „племе“. Но така ли е действително?
Трудовите имигранти, циганите, чуждите са всъщност най-обезправената и най-много лумпенизирана част от наемните работници. Всеки капиталист плюе на тяхното културно равнище, традиции, езика на който говорят. На капиталиста му е все едно как чужденецът-имигрант или малцинството ще се държат в свободното си време. За него те са обикновена евтина работна ръка, която те могат да купят, да експлоатират за получаване на по-голяма печалба или да ги ползват, за да плашат и потискат останалите обикновени и измъчени български работници. Мястото, което тези чужди хора заемат в системата на производствените отношения, определя и тяхното поведение в обществото. Естествено, че в чужда езикова и културна среда те ще живеят обособено. Съответно, и традиционно високото за лумпенизираните слоеве ниво на престъпност се носи от обединени по етнически признак групировки. Абсолютно логично е също, е и престъпленията те вършат по отношение на многократно по обезпеченото местно мнозинство. Само че, не циганите (турците, сирийците, чужденците) колят българите, а бедните колят богатите. Макар че най-пострадали от българите изобщо не са богати, в очите на чуждите те са представители на по-богатата от тях етническа общност. Този проблем стои особено драстично там, където има най-вопиющ разрив между бедността и богатството.
Пита се „Какво да се прави“? Преди всичко трябва да разберем, че:
Първо, работната сила в условията на зверски капитализъм е обикновена стока. Обективният интерес на капиталиста е как да заплати за тази стока възможно най-малко и да получи възможно повече. Ако на разположение на българските капиталисти бяха туземците-канибали от островите на Океания, то и те биха се трудили по 12 часа на ден по строежите на София. И никой от техните работодатели няма да се интересува дали през нощта неговите работници не изяждат софийската организация на ДСБ. Да се накара капиталиста да се откаже от евтина работна ръка, макар и чужда или да му се забрани да използва чужденците за плашило на българските работници е равносилно на това да го накараш да се откаже от печалба, т.е. влизаме в света на фантастиката.
Второ. „Дивите“ небългари са обикновено следствие от това скотско положение, в което се оказаха маса хора, попаднали в кървавия пасатор на капитализма. Безработица, религиозно мракобесие, разгул на корупцията, безнаказаност на срасналите се с бюрокрацията олигархични кланове – всичко това изобщо не помага за израстване на нивото на културата. Нищетата и безправното съществуване под ботуша на българския (или циганския, турския и т.н.) капиталист – ето хранителната почва за етническата престъпност.
Трето. По време на масови протести на хората срещу неспособността на властта да обуздае престъпността националистите играят ролята на проводници на интересите на олигархично-буржоазните кръгове – съзнателно или не. Именно те по всякакъв начин се стараят да прикрият както неизбежната престъпност в общество, в което господстват отношенията на частна собственост, така и ролята на капиталистите в криминализацията на българските селища. По заповед на своите олигархични стопани националистите насочват протестната активност на масите не към страната на истинските виновници за това положение на нещата, а срещу безправните небългари. А нали именно капиталистите (от всякаква националност, не само българските)  доведоха цели народи до нищета, след това от представителите на тези етноси и народи започнаха да създават черноработници, а накрая получиха банди „диваци“ и „орки“ в почти всяко село и град.
Въпреки изявленията на нацистите, хората не се делят на „българи и небългари“, а на наемни работници от всички националности и на капиталисти от всички националности. Издигайки подобни лозунги, националистите се подписват самоволно в подкрепа на българския капиталист (който също е „българин“) – истинският виновник за разгула на уличната престъпност. Именно улична, а не „етническа“. Издигането на първо място именно на „етническия“ компонент е също защита на интересите на олигархията и буржоазията. Общо казано, не е важно в българска или в циганска ръка е бил ножът.
Ако ние искаме хората да престанат безнаказано да убиват по улиците, то съвсем не трябва да издигаме искането за изселване на чужденците и циганите. Ако дори капиталистите изселят тези хора и на тяхно място сложат „бели“ (това си е чиста проба фантастика), то ситуацията с уличната престъпност няма да се промени.
Трябва да се издигне искането за унищожаване на частната собственост, за ликвидиране на капитализма – главния източник за оскотяването на човека.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: