Вие четете...
Новини, International

Колумбия: FARC-EP и правителството успяха да се договорят

farc-epНовината за пробив в преговорите между колумбийските партизани-комунисти от Революционните въоръжени сили на Колумбия – Армия на народа (FARC-EP) и правителството на Колумбия, които бяха започнати през 2012 година в Осло и продължени в Хавана, не получи необходимото внимание от буржоазните средства за масова информация, макар че става дума за един от най продължителните и кървави конфликти в историята на Латинска Америка.
Партизанската армия, създадена от Мануел Маруланда и Хакобо Аренас в качеството на военно крило на Комунистическата партия на Колумбия, непрекъснато води бойни действия срещу колумбийското правителство от 1964 година (макар конфликтът да води началото си от още по-рано – от 1948 г.). През половинвековната гражданска война в страната са загинали стотици хиляди хора, а броя на бежанците достига до милиони.
Всички предишни опити за постигане на мир не се увенчаха с успех, от една страна – поради непрекъснатата намеса на империалистическтата държава САЩ, а от друга – поради предателската роля на колумбийските управници – нека си спомним клането през 1986-87 година, извършено от капиталистическия режим по отношение на левите активисти от Патриотичния съюз, когато бяха унищожени 6 000 човека.
Преговорите с правителството на Колумбия, одобрени от президента Сантос, бяха започнати с посредничеството на Куба и Норвегия през октомври 2012 година и протичаха много тежко. В съобщенията си представителите на FARC-EP нееднократно съобщаваха за това, че правителствената делегация възприема мирните преговори с партизаните като преговори за условията на тяхната капитулация и за едностранно разоръжаване.
Почти до края на октомври 2013 година преговорите бяха зациклили на въпроса за условията на отказ от страна на FARC-EP от въоръжена борба и за започване на тяхната легална политическа дейност в Колумбия. На 6-ти ноември от Хавана, Куба, беше разпространено съвместно комюнике, в което страните заявяват, че те са постигнали, най-накрая, съгласие по най-трудия и важен пункт в дневния ред на преговорите.
Този факт е огромен успех на червените партизани, който те постигнаха в хода на многогодишна тежка борба.
СКБ пожелава бъдещ успех на нашите колумбийски другари и се надява, че те ще успеят успешно да приключат преговорите и да подпишат Заключителния договор, който ще донесе на страната им мир, свобода и справедливост.

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 830 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: