Вие четете...
Новини, International

Националистическата истерия за еврорегион „Тракия“ няма почва

Europemap-2010Предложението за нов еврорегион „Тракия“ и реализирането му няма да промени по никакъв начин ситуацията с българската територия, граници и администрация. Всичко друго са балони, надувани от някои националистически медии и партии, които се стремят да получат популярност към днешна дата. Естествено, всяка структура на територията на ЕС от такъв характер се създава, за да обслужва политиката на монополите и корпорациите, да организира нови пазари и икономически отношения, подчинени на капиталистическата олигархия. Това е нашето категорично мнение. Организирането на капитала, обаче, след себе си води организиране на наемните работници. Затова сме убедени, че каквото и да правят капиталистическите лакеи от ЕС и техните български марионетки, няма да успеят да реанимират вмирисания труп на капиталистическата система.

Какви са фактите за еврорегионалното строителство?
Еврорегионът е териториална структура, която е съставена от съседни и културно близки територии от съседни страни. Еврорегионите са форма на транс-гранично сътрудничество между две или повече съседни европейски страни (препоръчително е да са и членки на Европейския Съюз, но не е задължително).
Еврорегионите се създават от местните институции или сдружения на съседите страни и имат за цел да подобрят качеството на живота в съответния регион.
Като транс-гранични териториални структури еврорегионите не са идентични на легалните или административни институции на създаващите ги местни институции, въпреки че са създадени от тях и до известна степен се припокриват. Институциите и структурите на еврорегионите имат функции и компетенции, ограничени до границите на еврорегиона. Управниците на еврорегиона нямат политическа власт, тъй като не са били избирани.
Критериите за създаване на еврорегион са разработени от Асоциациятa на Европейските Гранични Региони (Association of European Border Regions- AEBR- aebr.eu) и включват структурата да е една от следните:
1. Асоциация на местни и регионални власти на от двете страни на националата граница, понякога със събиране на парламента;
2. Транс-гранична асоциация с постоянни секретариат, технически и административен екип и ресурси;
3. Структура с частно-правна природа, базирана на асоциации и фондации от не-търговски характер от двете страни на границата съгласно националните законодателства;
4. Структура от публично-правна природа, базирана на интер-национални договори, които освен други неща се занимават с участието на местни и регионални власти.
Все пак еврорегионите не могат да бъда причислени към нито една легална рамка, тъй като са транс-национални структури и варират в своите форми.
Еврорегионите могат да получат статут на неправителствена организация (НПО) и имат право да кандидатстват с проекти за финансиране от фондовете на ЕС.
Някои от регистрираните еврорегиони включват Еврорегион Балтик (Балтийско море) с членки Дания, Литва, Полша, Русия и Швеция; Беласица- България, Гърция, Македония; Хелзинки-Талин с членки Финланция и Естония; Истър-Гранум между Унгария и Словакия и други.
Списък с еврорегионите (може би непълен, но все пак ориентировъчен), можете да намерите тук.
Имат ли еврорегионите почва у нас?
С участието на България има създадени доста еврорегиони и продължават да се планират нови. Например, през лятото на 2010г област Враца и жудет Долж (Румъния) планираха основаването на съвместен еврорегион. Няма индикации до този момент да е възникнала такава структура.
Към днешна дата това са:
– Беласица,
– Черноморски,
– Дунав 21,
– Евро-Балкани (Еврорегион София-Ниш-Скопие),
– Места-Нестос,
– Стара Планина,
– Еврос-Марица-Мерич (България, Гърция, Турция),
– Среден Дунав-Железни врата,
– Нишава,
– Дунав-Юг,
– Русе-Гюргево,
– Данубиус,
– Малък Дунавски еврорегион (Inferior Danube Euroregion),
– Морава-Пчиния-Струма (Morava-Pcinija-Struma),
– Родопи,
– Полис-ТракияКент-РАМ Тракия (Polis – TrakiaKent – RAM Trakia)

Използван е материал на Яна Матеева

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: