Вие четете...
"Че Гевара" - България, История, Новини

За истинските и фалшивите социалисти

dsc01550Идеята на ръководството на БСП, което вече кастрира своята партия, че борбата за социализъм задължително минава през превръщането на една социалистическа партията от партия на хората на труда в партия на всички, които са въодушевени от истинско човеколюбие и социален прогрес, преди всичко отрече грубите пролетарски страсти и се зае да изработва добър политически вкус и добър политически тон. Неприличните маниери бяха заместени от благовъзпитани маниери. Целта беше ясна – социалистическото движение да се отвори, като крайпътен хан, към образованите и имотните граждани, да привлече елита на нацията, да се облегне на хора, които имат и време и възможност да се занимават със социална политика, защото работниците трябва да работят и те нямат време за такива възвишени занимания. Следователно: изберете нашата буржоазия!
За тези лицемери работническата класа не е в състояние да се освободи със собствени сили. Затова тя трябва да се подчини на ръководството на образовани и богати капиталисти, защото само те имат време и възможност да изучат и да направят онова, което може да бъде полезно за работниците. И, разбира се, по никакъв начин да не се допусне да се води борба против капиталистите – те трябва да бъдат спечелени на наша страна (дано иронията ми да не остане незабелязана). Тези хора не трябва да се страхуват за своите кражби, стига да прегърнат „социалистическата идея“. Социалистите са призвани от мутиралото си ръководство със смирено и кротко поведение да окажат, че веднъж завинаги са се отрекли от глупостите на революцията и противопоставянето. Само подобно поведение ще накара масово към социалистите да се присъединяват дребни и средни бизнесмени, работници, които сега се плашат от исканията за социализъм с днешна дата.
Не, БСП не се отказва от социализма, просто отлага осъществяването му за някакво много далечно и неопределено време. Социализмът не е идея за живота на „социалистите“ – той е идея за живота на техните деца и внуци. Сега всички сили и енергия трябва да се насочат към решаване на актуални проблеми, към всевъзможни дреболии, към жалко кърпене на капитализма, за да се даде вид, че нещо се върши, и, същевременно, да не се уплаши бизнеса. Да, социалистите са убедени, че един ден социализмът ще бъде факт, но този ден може да дойде след около няколкостотин години. А дотогава на социалистите е разрешено да въртят бизнес, да вършат спекулации и финансови гешефти, да забогатяват и така да работят за края на съществуващия строй.
Ето това е идеологията на БСП. Тези представители на дребния бизнес изпълнени със страх пред „разрушителните“ сили на наемния труд, ни предлагат вместо решителна политическа опозиция – всеобщо търговско посредничество; вместо борба срещу правителствата на капитала – опити да се разберем с тях, да ги убедим и спечелим на своя страна; вместо яростна съпротива срещу преследванията и икономическата принуда – смиреност, покорност и търпеливост. Конфликтите за тях са недоразумения, а всяка дискусия приключва с декларацията, че всички хора са еднакви и между тях няма никакви различия, дори между бедните и богатите. За БСП събарянето на капиталистическата действителност е въпрос на далечно бъдеще, който няма абсолютно никакво значение за политическата практика на съвременността – затова можеш да търгуваш, да посредничиш, да се занимаваш със съглашателство и филантропия колкото си искаш. Класовата борба се допуска с половин уста, но на практика се замазва, замъглява, отслабва. Социалистическата партия не е партия на класата на наемните работници, тя не трябва да си навлича омразата на капитала, тя трябва да води пропаганда и да се харесва на представителите на този капитал. Вместо да плаши бизнеса с „непостижими“ за нашето поколение идеи, БСП отдава силите си и енергията си за осъществяването на дребнокапиталистически реформи-кръпки, които ще заздравят съществуващия строй и ще превърнат крайната катастрофа в постепенен, извършен на части, едва ли не мирен процес на преустройство. В БСП са се събрали хора, които се прикриват зад суетна европейска деловитост и не само че самите те нищо не вършат, но и се стараят да пречат да се върши изобщо нещо друго, освен да се дърдори. Същите хора със своя страх и пресметливост спъваха и продължават да спъват движението за социализъм-комунизъм. И на всичко отгоре, за да си измият калта от гнусната съвест, се заобиколиха от партии и движения-послушници. Точно тези хора доведоха страната ни до разрухата, а социалистическото движение до фактическо поражение. Те са толкова слепи, че се хванаха за ръцете на реакцията и антикомунизма и, когато се оказаха в задънена улица, започнаха да се усещат, че път няма – нито за съпротива, нито за бягство. Това са хора, които се опитват да натикат историята в техния еснафски мироглед, но на които историята не обръща внимание и продължава своя ход.
Там, където класовата борба се отхвърля като нещо непривлекателно и неуместно, в основа на „социализма“ се издига парцала на „истинското човеколюбие“ и празните фрази за „справедливост“. В БСП, поради пълното й обуржоазяване, вместо да се задълбочат в теорията и практиката на борбата за сриване на капитализма, се отдадоха на дребно-търговски празнословения. Тези господа притежават толкова гледни точки, колкото е членската им маса. Без такива „просветители“ и „социалисти“, чийто основен принцип е да назидават и да учат другите на нещо, което те самите не са научили, движението за социализъм и комунизъм може отлично да се справи.
Движението за власт на наемните работници изисква от всички, които се присъединяват към него, да не носят със себе си остатъците от всякакви буржоазни, дребнобуржоазни, изобщо капиталистически предразсъдъци, а безрезервно да усвояват пролетарския светоглед. За съжаление в БСП и партиите около нея отдавна са заприличали на търбух пълен са капиталистически представи. Да, в държава като България, такива еснафски пориви и идеи са нещо нормално, но не и в социалистическо-комунистическото движение. В работническото движение те винаги ще бъдат чужд елемент. Те взеха една чужда работническа партия, развратиха я, кастрираха я и сложиха край на нейната пролетарска енергия.
Що се отнася до нас, до Радикалната левица, обединяваща  Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“, пред нас има само един път. За тези 24 години ние не спряхме да изтъкваме на преден план класовата борба като основна движеща сила в историята и особено класовата борба между наемните работници и буржоазията, която е могъщ лост за социален преврат. Затова ние не можем да вървим с хора, които се стремят да заличат тази класова борба от социалистическото движение; хора, които се стремят да се реализират – финансово и политически – в монополни образувания като ЕС и НАТО. При основаването на Европейския комунистически интернационал – Инициативата на европейските работнически и комунистически партии, ние изтъкнахме ясно, че освобождението на работническата класа трябва да бъде дело на самата работническа класа. Ние не можем да вървим с хора, които открито заявяват, че работниците са необразовани, за да се освободят сами. Всеки, който следва такава позиция и политиката на европейски партии като ПЕС и ПЕЛ е маша в ръцете на олигархията и капитала – той не е и никога няма да бъде социалист и комунист. Солидарност с такива партии и хора няма и не може да има.
До пълната победа!

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,296 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: