Вие четете...
Новини

Почина Алексей Скурлатов – прототип на паметника на Альоша

301

Алексей Иванович Скурлатов

В Алтайския край на Русия на 92 години почина Алексей Скурлатов, ветеран от Втората световна война, станал прототип за паметника на руския войник в Пловдив. Това съобщи местната администрация, цитирана от ИТАР-ТАСС.
До последните си дни той живя в родното си село Налобиха в семейството на дъщеря си, описва агенцията.
Паметникът на Съветската армия в Пловдив (открит по ирония на съдбата на утрешния 5 ноември, но през 1957 г.) е един от най-известните в България, наричан ласкаво от пловдивчани „Альоша“. Височината му е около 15 метра, а на самата фигура, изработена от гранит – 10.5м. Паметникът е построен през 1954 година. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив – „Бунарджик“, наричано още „Хълм на освободителите“. Разположен е в непосредствена близост до паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество.
Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“.
За прототип на „Альоша“ е послужил именно Алексей Иванович Скурлатов, жител на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.
До статуята се стига по обвиващи хълма павирани пътеки, около които се развива естествената растителност на тепето. Паметникът е като цяло запазен.
Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни.
Поклон пред Освободителите!
Поднасяме съболезнования към роднините на съветския войник Алексей Иванович Скурлатов!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2013
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: