Вие четете...
International

УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ на ИНИЦИАТИВАТА на комунистическите и работническите партии за изучаване и разработване на европейски въпроси и координация на своята дейност

initiative_logo_shmaiaДолуподписаните комунистически и работнически партии от страни-членки на ЕС, държави, асоциирани с него, и други европейски страни, опиращи се на принципите на научния социализъм и обединени от виждането за общество без експлоатация на човек от човека, общество без бедност, социална несправедливост и империалистически войни:

Ние приемаме ЕС за творение на капитала. Той прокарва мерки в полза на монополите, концентрацията и ценрализацията на капитала. Европейският съюз става все по-голям империалистически икономически, политически и военен блок, противоречащ на интересите на работническата класа и народните слоеве. Засилва въоръжаването, авторитаризма, държавния натиск и ограничава суверенните права.
Ние приемаме, че ЕС е европейски империалистически център, поддържащ агресивни планове срещу народите и координиращ се със САЩ и НАТО. Милитаризмът е негов структурен елемент.
Ние приемаме, че съществува друг път за развитие на народите. Пътя на борбата на трудещите се ще перспективата за друга Европа, Европа на благосъстоянието на народите, социалния прогрес, демократичните права и равноправното сътрудничество, мира и социализма.
Ние вярваме в правото на всеки народ суверенно да избира своя път за развитие, включително правото за освобождение от многостранната зависимост от ЕС и НАТО, а също и правото да изберат пътя на социализма.
Ние не сме членове на така наречените“ европейски партии“, сред които се числи и „Партията на европейските леви“.
С тази Учредителна декларация ние решихме да създадем „ИНИЦИАТИВА на комунистическите и работническите партии за изучаване и разработване на европейски въпроси и координация на своята дейност“
В тази ИНИЦИАТИВА може да участва всяка комунистическа и работническа партия от страна-член на ЕС или страна, асоциирана с ЕС, а също и всяка друга европейска страна, приемаща Декларацията и нейните точки.
Целта на ИНИЦИАТИВАТА е да съдейства за изследване и изучаване на въпросите на Европа и в часност на ЕС, политиките, провеждани в неговите рамки и влияещи върху живота на трудещите се, а също и да способства за разработването на съвместни партийни позиции и координация на солидарността и другата дейност на партиите-участници.
ИНИЦИАТИВАТА, на първо място, се отнася до комунистическите и работническите партии от страните-членове на ЕС, но тя е открита и за комунистическите и работническите партии от страните, които не са членове на ЕС и не са свързани с него.
Ежегодно тя ще провежда най-малко една среща на членовете си, на която ще се избира Секретариат за координация на дьейността на ИНИЦИАТИВАТА.
Заседанията на Секретариата ще бъдат разгласявани предварително и ще бъдат открити за всички членове на ИНИЦИАТИВАТА.
ИНИЦИАТИВАТА има общ символ – работник, разкъсващ веригата на капитала. Интернет сайт за популяризация на своите позиции и позициите на партиите-учасници. Общият сайт ще се води от Секретариата, който се определя от партиите-участници в ИНИЦИАТИВАТА.

ИЗБОР НА СЕКРЕТАРИАТ
Партиите, взели участие в Учредителното събрание, утвърдиха Временен регламент за фунциониране на ИНИЦИАТИВАТА, общия символ на ИНИЦИАТИВАТА и Секретариат от 9 партии, в който влизат: Работническата партия на Унгария, Комунистическата партия на Гърция, Партията на работниците на Ирландия, Комунистическата партия на народите от Испания, Комунистическата народна левица-Комунистическа партия на Италия, Социалистическата партия на Латвия, Комунистическата партия на Словакия, Комунистическата партия на Турция и Комунистическата партия на Швеция.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2013
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: