Вие четете...
International

За ИНИЦИАТИВАТА – новият европейски комунистически интернационал

IMG_20131001_132831

Българските и италианските комунисти – рамо до рамо в борбата срещу капитализма. Брюксел, 1 октомври 2013 г.

В Брюксел, на 1 октомври 2013 година, в сградата на Европарламента се проведе учредителна среща на ИНИЦИАТИВАТА на комунистическите и работническите партии за изучаване и разработване на европейски въпроси и координация на своята дейност.
Решение за засилване на сътрудничеството на основа на Учредителна декларация, в която се описват принципите на ИНИЦИАТИВАТА, изразиха 30 комунистически и работнически партии от ЕС и други европейски страни.

КРАЧКА КЪМ ЕДИНСТВО
В своето встъпително слово др. Г. Маринос, член на ЦК на КПГ, отбеляза:
„Уважаеми другари,
Ние благодарим на 30-те комунистически и работнически партии, взели решение да участват в ИНИЦИАТИВАТА за изучаване и разработване на европейски въпроси и координиране на дейността си.
Огромно благодаря на онези другари, които творчески съдействаха със своята подкрепа, предложения и забележки за това днес да се съберем заедно, организирайни първата, учредителната среща.
Това е важна крачка, която служи на конкретни потребности.
Нашата ИНИЦИАТИВА служи на единството на комунистическото движение в Европа и за засилването на борбата на комунистическите партии за правата на работническата класа, народните слоеве, младежите.
Ние дълбоко осъзнаваме своите отговорности. Проблемите се изострят, капиталистическата криза на свръхпроизводство и свръхпечалба на капитала, явявайки се обратната страна на капиталистическото развитие, доведе милиони работници, народни семейства до безработица и нищета, експлоатацията на труда от капитала се засилва, подрива се бъдещето на младежите.
Нашата ИНИЦИАТИВА служи за концентриране на силите и планиране на действията срещу ЕС – съюза на капитала.
Ние имаме опит. Народите усещат болезнение последствия на Маастрихтския договор, на Лисабонския договор, на стратегията „Европа 2020“, „жестоките мерки на „Засиленото икономическо управление“. Те се сблъскват с империалистическата агресивност, която се проявява, на първо място, в „Общата външна политика и общата политика на безопасност и отбрана“ на ЕС, в неговите съвместни действия със САЩ и НАТО.
Нашата ИНИЦИАТИВА служи на общата борба в евроизборите и другите предстоящи политически битки.
Ние влизаме в битката за евроизборите с решителност, от страна на народните потребности, на народните интереси срещу ЕС и неговите стратегии. Срещу буржоазните, либералните и социалдемократическите партии, служещи на интересите на капитала, против силите на опортюнизма, поддържащи ЕС и вървящи по линииите на управление на капитализма.
Това не е лесна задача; ние ще се уморяваме, ще се сблъскваме с трудности, но с тях можем да се борим. И всички ние заедно, колективно, планирано ще действаме за осъществяване на нашите цели.
Всички партии със своите възможности, отговорно и настойчиво, подкрепяме този опит, който ще даде тласък в борбата на комунистическото движение в Европа, с положително въздействие в международното комунистическо движение.
Ние започваме добре, осъзнавайки нашите задължения и задачи. 30 комунистически партии започваме и по целия път ще се стараем, за да привлечем и други партии, които изразяват съгласие с Учредителната декларация, но днес се колебаят. Вратата е отворена, дискусията продължава.
Скъпи другари,
Нашето съгласие с Учредителната декларация има огромно значение, защото ни дава възможност да започнем, притежавайки стабилна основа и да развиваме тази комунистическа инициатива. Ръководещите сили на Партията на европейската левица направиха своя избор, подкрепяйки ЕС и неговите стратегически положения.
Те поддържат този капиталистически съюз, който става все повече реакционен и опасен, те се отказаха от принципите на нашия светоглед, от принципите на марксизма-ленинизма. За това те ще понесат своята отговорност; ние смятаме, че комунистите и комунистките ще направят ценни изводи и ще подкрепят нашата ИНИЦИАТИВА.
ЗА ПЛАНИРАНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СЛЕДВАЩИЯ ПЕРИОД
Скъпи другари,
Започвайки от днешния ден ние можем да положим основа за планиране на нашата дейност, която ще се развива през следващия период, обогатявайки целите на борбата и нашите обществени действия.
В тази насока ние предлагаме да осъществим следните мерки:
– Да подготвим акция за срещата на върховете на ЕС през месец декември, на която ще се разглеждат важни въпроси срещу народите, сред тях ще бъде преразглеждането на политиката на безопасност и отбрана на ЕС.
– Спешно да подготвим акция за освобождаването на четиримата кубински бойци, затворени в подземията на САЩ; да се обявим срещу общата антикубинска позиция на ЕС.
– Навреме да подготвим заявление за Евроизборите и да го публикуваме през януари 2014 година; да се върнем към този въпрос през април с кратък призив.
– Да подготвим акция против антикомунизма, против забраната на комунистическите партии и тяхната символика; да се публикува през февруари 2014 г.
– През февруари 2014 г. да се направи заявление за ролята европартиите, в това число и на ПЕЛ.
– През март 2014 г. да се подготви специално становище за капиталистическите реконструкции, прокарвани от ЕС и да се подчертаят отрицателните последици за народите и особено за младежта.
– В началото на април да се подготви становище за Общата външна политика на ЕС, политиката на безопасност и отбрана, за участието в империалистическите войни.

За всичко това, в контакт със Секретариата на ИНИЦИАТИВАТА, да бъдат разпределени конкретни задачи, съобразно плана, около който ще се обединим днес.
Скъпи другари,
Нека разгледаме още два въпроса.
Първият се отнася до обращение към Европарламента с въпроси по проблемите на трудещите се о различни европейски страни с използването на комунистическите депутати.
Вторият касае организирането на общи мероприятия в различни страни с участие на кадри от комунистическите партии, участици в ИНИЦИАТИВАТА, за да предаваме своя опит и да постигнем подкрепата чрез действията на нашите партии.
Скъпи другари,
Ние заедно започваме много сериозен опит и сме задължени да отдадем всички свои сили, за да може ИНИЦИАТИВАТА да бъде успешна в полза на работническата класа, народните слоеве, младежта.
Желаем ви сили и успехи!“

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2013
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: