Вие четете...
Новини

Блатото на протестното недоволство

bolotoИ така, охлювите, цинично самонарекли се „Реформаторски блок“, и останалите протестиращи не са нищо друго освен групичка хора, които се изживяват като буржоазна опозиция на формата на управление, която не отговаря на техните представи, интереси и потребности. За да се превърне обаче в действителна опозиция, тя трябва да спечели позицията на народа.
Тези бюрократизиращи охлюви не искат Революция – те искат хората да се бият вместо тях. Затова тези политически безгръбначни толкова много реват за някакво „гражданско общество“. Така те се надяват, че някой друг гражданин, може би, ще извади горещите картофи от огъня вместо тях, а след битката те ще дойдат на бял кон – експертни, красиви, умни и задоволени. Те искат властта, но ако може друг да им я поднесе. Това безсрамие и наглост е най-характерната черта на този „антиправителствен“ буржоазен протест.
Да, повече от ясно е, че начело на софийските протести стоят неудовлетворените шутове от „Реформаторския блок“ и ГЕРБ. Но техните теоретици не могат да се преборят с факта, че интересите на буржоазията вече не съвпадат с интересите на народа, както беше през 1997-ма година, когато същите тези алчни властолюбци използваха гражданския страх, за да се домогнат до властта. Те не се стремят към победа на определена обществена класа над остарелия политически строй, над системата; те се стремят към политически строй, който да подреди къщичката на капитала, да се отнемат имуществото и властта от едни капиталисти, за да се преразпределят между други капиталисти.
Исканията на протестиращите не са искания за свобода, а искания за забрани, ограничения, лустрация. Исканията им са стремеж към потъпкване на чужди права, върху които да се закрепят техните.
Протестите са бременни с анахронизъм. Техните искания приличат на светлината на звезда от Космоса, която достига до нас стотици хиляди години след като самата звезда е угаснала/
Българската десница е вяла, страхлива, бавна. Тя е изначално противопоставена на гражданите на България и на техните интереси. Българската десница изразява интереси, които са всичко друго, но не и народни. Тя е продукт на мазното презадоволяване. Тя не изразява потребностите на съвременното общество, а защитава единствено властовия реваншизъм и мечти на една шепа незадоволени олигархични кръгове. Българската десница винаги е била готова и е предавала хората щом до слуха й стигаше звънтенето на златните монети. Тя винаги беше готова да прави бури, но бури в чаша с вода.
Ако „Реформаторският блок“ и ГЕРБ притежават нещо революционно, то това нещо се опира единствено на факта дали зад тях стои народа – не защото са сили, които носят промяната, а защото са тласкани напред от обикновените хора. Тези сили не носят никаква нова обществена инициатива, а само недоволството от факта, че друг, по-мощен олигарх ги е изиграл и ощетил. Десницата е част от един отминал, агонизиращ и непригоден свят, така както и БСП е част от загнилия труп на социалдемократическия капитализъм. Тези политически играчи нямат вяра в себе си, нямат вяра в народа – получават световъртеж от височините и треперят от низините; те не вярват на собствените си лозунги, изпълнени с фрази вместо с идеи, и се страхуват от всяка истинска промяна, която да изкорени техния живот и обществено положение.
Олигархията няма да пожертва десницата заради социалистите, десницата ще пожертва заради олигархията народа. При това условие олигархията ще бъде приета за дясна, а десницата – за олигархическа. Това е единствено възможният гръмоотвод срещу народната революция.
Положението е ясно – пред протестиращата десница има само един изход: да се добере до някакви властови механизми, да премахне пречещите й елементи, да възстанови „спокойствието и реда“ и да започне да лапа. Този изход може да бъде факт едва след една меркантилна сделка с всеки – дори и със социал-капиталистите от БСП.
По паричните въпроси няма място за сантименти!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

септември 2013
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: