Вие четете...
Новини

В България икономическото неравенство между хората ще доведе скоро до жестоки социални бунтове

karikatura6Липсата на стабилна производствена база и неадекватното разпределение на произведените блага и генерираните финансови ресурси води до нарастване на икономическото неравенство между между представителите на различните класи и класови слоеве в страната. Хаосът и липсата на планиране в икономическата среда увеличава разликата в доходите на представителите на бизнеса и работещите българи.
Неравенството в България е един от най-сериозните проблеми на Европейския съюз. Държавата не разполага с механизми за ефективно преразпределение на доходите, както и възможности за провеждането на социална политика, която да гарантира интересите на обикновените работещи граждани.

Безработицата, явление непознато за българския гражданин преди 1989-та година, днес обрича населението на мизерия и упадък.
Пазарната свобода и пазарните играчи възпрепятстват по всякакъв начин приемането на ефикасно трудово законодателство, което да удовлетвори на всеки българин конституционното му право на труд, образование, здравеопазване, култура и живот.

Пазарът на труда води до образователен колапс в системата, защото бизнесът няма интерес да инвестира в „произвеждането“ на висококвалифицирани кадри – интересът се губи поради факта, че на висококвалифицираният специалист трабва да бъде подсигурена адекватна заплата. А всяка висока заплата води до разход на печалба за предприемачите.

Заедно с това, идеята за преразпределяне на доходи без изграждане на система за подготовка на специалисти и адекватно на образованието им полагане на труд няма да доведе до никакви резултати спрямо повишаване на доходите и стандарта на живот.
Високите нива на неравенство в България водят до реално социално изключване и изчезване на всякакви хоризонти за реализация на огромното мнозинство в страната. Постигането на нормален стандарт за живот, развитието на потенциала на гражданите в страната е невъзможно, докато около врата на работниците е стегната примката на частните интереси на бизнеса.

Икономиката на страната, в дългосрочен план, е заложник на липсата на планомерна производителност и реализация на продуктите на труда, както и на преднамерено поддържаната безработица от страна на 5-те процента собственици на фирми спрямо останалите 95% граждани – работници, безработни, пенсионери, младежи, жени.

Ние сме страната с най-високо подоходно неравенство в икономическия конгломерат на монополи и олигарси, наречен Европейски съюз.

Относителната разлика в доходите между най-богатите и най бедните в България достига съотношени в размер 1 към 4. Тези данни не са се променяли кой знае как през годините след въвеждането на пазарния хаос.

България е страната с най-висок дял на хора в риск от бедност или социално изключване. Само за 2012 г. на улицата са останали 36,000 семейства и 120,000 души са изгубили домовете си.
За последната година данните са убийствени:
– 400 000 безработни;
– нови 120000 бездомни;
– 2000 000 затънали в кредити;
– 51% от българите живеят в крайна бедност;
– 53% от пенсионерите живеят в крайна бедност;
– 4 млн. българи са В РИСК ОТ ТОТАЛНО СОЦИАЛНО ИЗКЛЮЧВАНЕ.

Тази статистика оформя един извод: България продължава да е на прага на жестоки социални бунтове, които, ако не доведат до смяна на икономическия модел на пазарната хаотична икономика и до промяна на десния политически ракурс в законодателството, ще предизвикат непреодолими граждански класови различия и радикализация на настроението в низините.

Експертен съвет
към Съюза на комунистите в България
и Движение „Че Гевара“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: