Вие четете...
Новини

ОРСС обвинява за смъртта на миньорите алчността на собственика

ORSS6Виновник за смъртта на миньорите в мина „Ораново“ е собственикът Красимир Михайлов. Така смята ръководството на ОРСС.

То е на мнение, че в мина „Ораново“ са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд работниците получават като кучета някакви си 400 лв. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища. 

В мина „Ораново“ работят 300 човека.
Всяка една мина по проект предвижда определено натоварване за въгледобив.
Факт е, че натоварването в мината не съответства на нивото на безопасност, което трябва да гарантира живота на работниците в нея. Стремежът към бързо усвояване на въглищни пластове води до пренебрегване на нормите за сигурност. От друга страна, високото ниво на трудова експлоатация и ниското заплащане притъпява бдителността на миньорите. Хората просто не издържат на такова натоварване.
Изхождайки от тези факти, можем да предположим, че първопричината за тази трагедия е алчността на собственика и административното ръководство.
За съжаление, държавата досега не е повлияла върху тези процеси – все пак става въпрос за частна собственост. Министерството на икономиката няма пълномощия да влияе на частниците и да обуздава стремежите им за печалби, което ощетява преди всичко работниците по отношение на безопасността.
Мината се експлоатира от „Пирин Ораново“ ЕООД с управител Валери Манов, а едноличен собственик на „Пирин Ораново“ ЕООД е „Балкан МК“ ЕООД, а на „Балкан МК“ ЕООД собственик е Красимир Михайлов.
Напомняме, че, по предварителни данни, след срутване на скална маса тази сутрин са затрупани четирима миньори, като двама от тях загинаха.
ОРСС изразява своите съболезнования на близките на загиналите, а на всички миньори – солидарност и съпричасност.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: