Вие четете...
Новини

Социализмът – отговор срещу Егоизма и плутокрацията

socialism-vs-capitalism-propaganda-poster-4

Понятието „социализъм“ се тълкува по различни начини.

То придобива някаква определеност, когато редом до него поставим някакво определение: „Сталински социализъм“, „Шведски социализъм“, „Китайски социализъм“, „Брежневски развит социализъм“… Всеки път става дума за нещо което съществува (или е съществувало) реално. Споровете за „правилното“ значение на понятието „социализъм“ са безкрайни и непродуктивни. Заедно с това, във всички посочени по-горе примери има нещо общо, което ги обединява. То е отразено съвсем общо в корена на думата: „социум“ – общество. В приоритета на общественото пред частното. Социализмът е завесата, след която започва пътя към комунизма!

 

За да бъдем разбрани от всички читатели, предлагаме определение, опростено до крайност: „Социализъм“ е когато всичко наоколо е наше, общо: и газта, и природните богатства, и властта на народа. Неговата противоположност е когато всичко е частно, когато всичко не е наше, когато всичко не е за нас. От тази позиция базата на политиката на социализма може да бъде сведена до една дума: „разпределяне“. Разпределяне, но не така, както ни пързалят мошенниците от лъжливия екран – едва ли не „да отнемем всичко, за да го разпределим по равно между хората“ – а по начинът, който е посочен от класиците: „от всекиго според способностите, всекиму според труда“. Съвсем правилно е да определяме „егоизма“ за антином на „социализма“. Но исторически се е утвърдил друг антипод – „капитализмът“. Тази дума по произход е „от друга опера“. Главното в „социализма“ е това как се разпределя, а в „капитализма“ – как се произвежда.
Използвайки утвърдената научна терминология, можем да припомним трактовката на Владимир Улянов – Ленин: „…социализмът не е нищо друго освен държавно-капиталистически монопол, обърнат в полза на целия народ“.

 

И друго можем да имаме предвид: „Социализмът“, както и повечето научни понятия, с които борави човечеството, не е абсолютен. Съотношението на частното и общественото се променя в широк план. Общественото и частното винаги присъстват в двойка. Така днес, когато властта с всички сили се мъчи да изтртъгне от нашето ежедневия споменът за огромните социалистически доходи, които всеки българин получаваше от обществената кошница (медицина, образование, свободно време и почивка, жилища и др.), по всякакъв начин се ограничават възможностите за компенсиране на растящите разходи сред населението, за да бъдат удовлетворени нуждите на шепа плутократи. Така съвсем „законово“ се гарантира прехвърлянето на ресурсите на съвкупния националемн доход от държавния в частния сектор.

 

Успехите на социализма в България се проявиха в зашеметяващия ръст на икономиката и качеството на живот на всеки човек, на целия народ. Тези успехи са отчетени във всички световни изследвания и анализи. Тези успехи са плод на една модерна, планомерна, хуманна и справедлива система, каквато е социалистическата. Всякакво сравнение на капитализма със социализма е като сравнение между въшка и лъв.

 

Капитализмът и егоизмът са характерни за едно изостанало, аморално, злобно и изкривено от алчност и наркотици общество, докато социализмът и алтруизмът са неизменна част от най-чистите и възвишени човешки идеи – идеи, които са задължение, мечта и реалност за всеки модерен човек.

 

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 446 192 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« юни   авг. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: