Вие четете...
Документи, Новини

ОТВОРЕНО ПИСМО относно премахването от учебната програма на стихотворенията на първия български комунист поета Христо Ботев “Борба”, “Майце си” и “Моята молитва”

BotevДо Министъра
на Образованието и науката
на Република България

Госпожо Министър,

Вие посегнахте на творчеството на един поет, на творчеството на един комунист – посегнахте на Христо Ботев.
Не знаем какво сте дала вие на българската нация, не знаем и с какво ще ви запонят бъдещите поколения, но знаем едно – Вие, г-жо Министър, можете да се сравнявате единствено с политиката на българските фашисти, които преди 1944-та година забраняваха творчеството на титана Христо Ботев.
Ясно е, че като представител на българската капиталистическа класа, Вие не може да постъпвате по друг начин, освен да правите опити да запушите устата на неудобните поети и комунисти.
Ясно е, че Вашата битка срещу инакомислещите няма да се спре пред никакви препятствия докато не заглуши и не стъпче човешкия стремеж към свобода, прогрес, справедливост, солидарност и социализъм.
Ясно е, че Вие не притежавате и частица от моралния облик на нашите предци – освободители на България от турско и от фашистко робство.
Всичко това е Ваш характерен облик – на Вас и на приятелчетата Ви от БСП, ДПС, АТАКА, ГЕРБ, СДС, ДСБ, РЗС и още много други политически образувания на новата българска буржоазия.
Г-жо Министър, ние, българските комунисти, няма да забравим този позорен акт и един ден ще ви накараме да си платите за цялата наглост, с която се разправяте с паметта на първия български комунист – поета Христо Ботев.
Ние няма да простим!

“Християнството има своите мъченици, доде нарече роба “син божий, син человеческий”; има ги и революцията, за да “направи скитника гражданин”; има ги и ще ги има и социализмът, който “иска да направи човека повече от син божий и гражданин – не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града”. Християнството, революцията и социализмът – монархията, конституцията и републиката – те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството…
Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба…
Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската – за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит – звяр или риба? … И ще бъде ден – ден първий.”
(Христо Ботев, из “Смешен плач”)

Съюз на комунистите в България
Комунистическо движение “Че Гевара”

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2013
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: