Вие четете...
Новини, International

Протестите продължават – турският диктатор Ердоган се крепи само върху полицейската жестокост

taksimwq5w356Сътрудниците на отдела за борба с тероризма към управлението на безопасността на Истанбул е завършило следствените действия спрямо 70 участници в стълкновенията на площад Таксим. Тези хора ще бъдат предадени на съд, за разлика от стотиците задържани протестиращи до този момент, които бяха освободени след следствените мероприятия. Още 18 човека са задържани днес. Полицията и диктаторското правителство на Ердоган възнамеряват да бъдат непреклонни и жестоко да се разправят с всеки човек, който има отношение към демонстрациите.
Във вторник вечерта на Таксим станаха жестоки сблъсъци между демонстрантите и полицията. За пръв път беше отчетено, че отделни агресивно настроени демонстранти хвърляха по полицията коктейли „Молотов“.
Днес се проведоха и многобройни акции на адвокати, протестиращи срещу задържането на 49 техни колеги. Тези адвокати са откарани в полицията заради публикации в социалните прежи и заради призиви за продължаване на съпротивата в парка Гези. Въпреки, че те бяха освободени, стотици техни колеги проведоха митинги пред съдебните палти в Анкара, Истанбул, Газиантеп, Коня. По време на демонстрациите са припламнали няколко схватки с охраната. Адвокатите обвиняват властта в нарушаване на международните конвенции, засягащи гражданските свободи.
На Таксим в момента се събират хиляди протестиращи, въпреки проливния дъжд. Те са призовани от Турската комунистическа партия, за да демонстрират своята солидарност в борбата срещу капиталистическата диктатура – за Свободата на Турция.
Полицията дежури на площада, като в готовност са водометните оръдия и сълзотворните снаряди. През целия ден инциденти на площада или в парк Гези нямаше. Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу съобщи, че около една четвърт от мирно протестиращите са напуснали парка Гези по съображения за лична безопасност. В Анкара в парка Кугулу частично доброволно, а частично с намесата на полицията са прибрани голяма част от палатките. Денят тук премина спокойно, но надвечер се очаква пристигането на стотици демонстранти. „Палатковите протести“ продължават и в някои други градове на Турция.
В Измир властта прие много важно за обществеността решение. Трима полицаи са отстранени от работа заради извредна употреба на сила по отношение на протестиращите. Турция беше заляна от кадри как силите на реда с гумени палки пребиват от бой неколцина младежи, които, съдейки от видеозаписите, спокойно стоят на парапета на крайбрежието, а една девойка е влачена за косите от полицай.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2013
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: