Вие четете...
International

Турция днес: Властта иска да спре Facebook, комунистите готвят щурм

389698_305868012881500_699991873_nПремиерът на Турция Ердоган днес насочи своя гняв срещу журналистите и заповяда те да прекратят сравненията между протестите по улиците на държавата с „арабската пролет“. Нервите на премиера вече не издържат – ситуацията в големите градове с всеки изминал ден все повече и повече излиза изпод контрола на властите. Протестиращите вече щурмуват щаб-квартирите на управляващата партия, а през изминалата нощ едва не нахлуха в резиденцията на самия Ердоган. Хората не искат държавата им да се превърне от светска в ислямска. 
Площад Таксим беше предаден от полицията, като отстъплението ставаше с боеве и загуби. След това на ръце протестиращите донесоха дивани и в момента там е центърът на активната опозиция, съставена от комунисти, социалисти и фенове на истанбулските футболни отбори. Всеки час се носи вода, а на барикадите около парка Гези ден и нощ дежурят студенти.
Дърветата, които запалиха Турция стоят завити в полиетилен. Този парк, който пречеше на Ердоган да построи търговски център в архитектурния стил на османската империя, е заложен от Ататюрк. „Ние сме войниците на Ататюрк!“ – е написано на тениските на онези, които вече четвърти ден застават пред полицейските машини и дишат газ.
„Нашите основни политически опоненти активно участват в тези събития. Те винаги са действали заедно с екстремистите. Тези протести нямат никакво отношение към парка“, казва Реджеп Тайип Ердоган.
„Ние имаме истинска диктатура, а Ердоган е диктаторът. ататюрк не говореше за такава държава, тук всичко ни е забранено!“, негодуват демонстрантите.
Шествията в Истанбул и другите градове в Турция, към които вече се присъединиха и работниците от театъра, чието финансиране партията на Ердоган премахва от държавния бюджет, отново няма да бъдат показани по нито една от държавните телевизии: четири дни в ефира е тихо, а вчера имаше опит да бъдат спрени и социалните мрежи. Официално 1 човек е убит, 100 са ранени и 2000 задържани – тази статистика е на разположение благодарение на чуждестранните медии.
Сега затишието е илюзорно.
Турските комунисти оставиха партийните си знамена и ги замениха с оръжие и коктейли Молотов.
До тях застана Народът!
В четвъртък всички ще тръгнат към двореца на министър-председателя!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2013
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: