Вие четете...
Новини

„Атака” не подкрепи кабинета „Орешарски”, но правителството стана факт, благодарение на нея

volen_siderov-1Лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров гласува „против” състава и структурата на кабинета „Орешарски”. Депутатите от Парламентарната група на „Атака” бяха в пленарна зала през цялото време, но не се регистрираха. Поведението на ПП „Атака” се очакваше с най-голям интерес на заседанието по гласуването на кабинета на Пламен Орешарски. Въпреки че „Атака” не подкрепя кабинета „Орешарски”, кабинетът стана факт, благодарение на нея. Сутринта лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров заяви, че е получил заплахи от ГЕРБ. В началото на пленарното заседание, депутатите стигнаха до кворум от 121 депутати при регистрацията, като първоначално не стана ясно кой е депутатът от „Атака”, който се е регистрирал. Гласът от „Атака“, който осигури това заседание днес, е моят глас, каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров. За разлика от ПП ГЕРБ аз съм отговорен човек, последователен и отговорен. Какво щяхте да спечелите, ако бяхте провалили това заседание днес? На което са президентът, патриархът, представители на всички държави, които са наши партньори, каза Сидеров. Той направи остро изказване към бившите управляващи от ГЕРБ. „Атака“ е тази, която спря вашия път към властта. Личи си, че сте много озлобени, много ви е яд, личи си по вашата агресия. Знам голямата отговорност, с която ме натовари българският народ – да спра връщането на власт на една клика, която ще е обект на прокуратурата, това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров. Както спрях пътя към властта на ГЕРБ, защото те не заслужават управление, така ще спрем и ще свалим управлението, което няма да следва българския народен интерес, ако прави стъпки, които са в ущърб на българския интерес, каза Сидеров.
„Атака“ не подкрепя кабинета Орешарски и очаква действия, каза Сидеров. Ние няма да дадем подкрепа за този кабинет, когато вашият лидер се скри. Когато си лидер, трябва да имаш характер, а не да се криеш четири – пет дни. Като мишок. Вашите интриги срещу „Атака“ никога не са постигали нищо. Сега ще трябва да опознаете страданието на тези, които са управлявали с кражби, рекет, злодейство. Поемам тази грижа – да разобличавам вашето управление, да не остане нищо – скрито – покрито. Ще се види – как са били давани поръчки за милиони, как са рязани ленти, как са се давали рушвети. Всичко това ви плаши, но такъв е животът – имаш моменти на лентички, след това – на катарзис.
ПГ на „Атака“ няма да подкрепи кабинета „Орешарски“. Ние ще бъдем в очакване на това – какво ще върши този кабинет, имам определени критики по отношение на структурата, смятам, че енергетиката трябва да бъде отделена. Имам критики към някои от министрите. Чух изказване на една от министърките, която говори за учебници на майчин език – тук тя ще се сблъска с нашия решителен отпор. В България официалният език е български. Когато ние предлагахме да не се говори на друг език на публични места, освен български, групата на ГЕРБ беше против, и провали това гласуване, каза Сидеров.
Колко пари струват приказките на г-н Борисов, че има кризисен момент, че той разбира каква е отговорността на премиера. Приказки, които не струват пет пари, при положение, че се опитахте да провалите днешното заседание, каза Волен Сидеров. Предлагаме промяна в Наказателния кодекс, ние се опитваме да предложим защитата на лекари и учители. Искате да провалите това, за което те казаха – най-после, има бързо действие от парламента. Вие саботирате това, не искате да приемем защита на лекарите, не искате да приемем защита на учителите. Вашите номера, евтини трикове – преди малко Борисов говореше – вие правите триковете, с които опитвате да саботирате парламентаризма. Няма да успеете. гарант за този ваш неуспех е „Атака“, каза Волен Сидеров. След изказването си от парламентарната трибуна, в кулоарите на парламента лидерът на „Атака” обясни още веднъж мотивите си: Беше знаково гласуване, за да покажа, че трябва да има заседание, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров. „Поведението на ГЕРБ показа безотговорност, антидържавно мислене, евтини игри. Искат да направят такъв саботаж, че да не мине нищо от нещата, които предлагаме. Ако ГЕРБ продължат да саботират заседанията, аз пак ще давам гласа си, за да има заседание, за да се приемат важните точки. Никой нищо не ме е призовавал. Трябва да работи парламентът, за да се приеме нашата поправка в Наказателния кодекс. Имаме предложение да бъдат защитени лекарите и учителите от нападения”, каза Сидеров.
„Винаги сме осигурявали да има заседания, защото трябва да има. Какво целят с тези игри, като провалят едно заседание на парламента? След 15 минути ще има второ. Ще си играем на влизане и излизане”, добави Волен Сидеров.
„Ще следим всеки ход на това правителство. Правителството може да се избере, може и да не се избере. Ще видите гласуването в зала”, добави той.
След като беше избрано правителството на Пламен Орешарски, в кулоарите на Народното събрание лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров заяви: Стана ясно, че гласувах против състава и структурата на кабинета, с което показвам ясно отношение, последователност и принципност. Това, което трябва да се върши, ще го поощряваме – това, което е в интерес на българите. 4,3 милиона българи живеят бедно. Трябват незабавни мерки, трябват действия, които да увеличат доходите, да намалят сметките за ток, да решат остри въпроси в здравеопазването. Всичко това, което работи за българския народ, ще го подкрепям. Това, което не работи, ще го отхвърлям. Ако правителството кривне по кривия път, ще получи нашето искане за оставка”, добави Сидеров.
На въпрос защо цялата парламентарна група на „Атака” не е гласувала, той каза: „Всеки отговаря за себе си. Всички са свободни да гласуват”.
Волен Сидеров заяви, че при гласуването за избора на Пламен Орешарски за министър-председател изобщо не е гласувал.
Един човек от ГЕРБ гласува „за” кабинета, после го уплашиха. Така че, ако има някакво спогаждане, то е между хора на ГЕРБ и кабинета „Орешарски”, каза Волен Сидеров. „Не приемам състава и структурата на този кабинет. Имам критични бележки. Ще продължа да оценявам само действия”, добави Сидеров.
„При Орешарски не гласувах. Това беше нашето ясно намерение. Казахме, че няма да взимаме отношение нито към едно, нито към друго правителство. Специално г-н Орешарски, има нужда от доказване. Той трябва да докаже, че иска да свърши полезни неща за България. Искат се бързи действия, а не да се играят игри с влизане и излизане, проваляне на парламента. Понеже им измъкнах аз лично килимчето на властта изпод краката, сега си го изкарват чрез евтини игри и процедурни хватки”, каза още той.
„При поименното проверяване, имаше 144 души кворум. ГЕРБ да говорят за спогаждане и тройни коалиции е жалко поведение на хора, които в злобата си, че са загубили властта, се занимават с „Атака”, посочи Волен Сидеров.
Ако от „Атака“ видим действия, които са лобистки, или са в противоречие с интересите на хората, ще бъдем категорично против, ще предизвикаме протести, може да предизвикаме сваляне на правителството, каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Има партийни предложения, свързани с ДПС, с БСП, в правителството. Има фигури свързани с ГЕРБ, поне две. Всичко това ни прави много критични към този състав на правителството. Ние ще имаме контролни функции, ще бъдем наблюдател, ще бъдем много активни в предложения и вече направихме три предложения. Те са за отпадане на забраната за пушене на обществени места, инкриминиране на нападенията от лекари и учители, мораториум върху цените на тока. Това трябва много бързо да се разгледа и от всички парламентарни групи – да се даде позиция. Ако продължавате безотговорно да бягате, да излизате от залата, да саботирате парламента, само ще докажете, че вашата отговорност е нулева, вие сте управлявали като лобистка група, и щом не сте на власт – то след нас и потоп и всичко да се слива. Нашата позиция казах от изборната нощ и тук я повтарям: критична позиция, активност в законодателството в интерес на работа, разчитам на съмишлие от другите народни представители. Разчитам министър-председателят да се вслуша много внимателно в браншовите организации, синдикати, обществени организации; дори са готови със законодателни промени, каза Сидеров.
В хода на дебатите лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира и действията на бившия здравен министър Десислава Атанасова. Г-жо Атанасова, вместо да питате колко болници ще закрие новият министър, вие кажете колко болници закрихте – 17. Много обичам хора, които са вършили злини, да призовават към успехи. Трябва да се извините за зулумите в здравеопазването, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров в коментар на изказването в пленарна зала на Десислава Атанасова от ГЕРБ. „В България 60% от гражданите живеят в бедност. Това са повече от тези, които гласуваха. Това е проблемът на проблемите. Ако може да се прави нещо, дайте да го правим. Токът е най-скъп в България спрямо покупателната способност”, заяви Сидеров.
От сутринта партия „Атака” и лидерът й Волен Сидеров получиха най-остри критики от лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира, каза Борисов. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров. Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии „Атака“, ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство, каза Борисов.
Оттук нататък това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров, каквото и да иска да говори. Излязохме от залата, за да подчертаем, да видят посланиците, да видят всички зрители, да чуят слушателите, че тези три партии – „Атака”, ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителството, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов. „При 121 регистрирани, със 117 могат да го изберат”, заяви Борисов. „Изобщо не искам да коментирам бръщолевенията на тези хора. Те направиха най-голямото предателство към своите избиратели”, каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече измишльотини твърденията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, че получил заплахи от ГЕРБ. Нито съм го чувал, нито съм го виждал, нито някой от нас е говорил с него, така че от днес нататък – и аз имам заплаха от БСП, ДПС и „Атака”, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, във връзка с изказването на председателя на „Атака” Волен Сидеров, че е заплашван от ГЕРБ. „Питайте ги защо ме заплашват. Толкова е вярно, колкото и обратното. Аз с измишльотини не се занимавам”, заяви Борисов. „Оставете ги, действително с днешното гласуване, с което Волен Сидеров подкрепи изучаването на майчин език, както министърката на спорта предлага, той действително ще има проблем със своите избиратели”, каза още той.

Фокус

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,711 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: