Вие четете...
Новини

Граждани на масов протест на Орлов мост

SolidarnostVMZ1Над 2300 човека заявиха участието си в протеста на Орлов мост от 19.00 часа в София под наслов: „Не сме съгласни хора на мафията да станат министри на страната ни“.

В прессъобщение, разпространено от Съюза на комунистите, се твърди, че без промяна на общественото развитие към премахване на частната собственост върху средствата за производство и преминаване към общественоориентирана планова икономика, която да замени пазарния хаос и европейската псевдо-демокрация, Бъдещето на България остава в ръцете на едрия бизнес и монополите.
От партията приканват гражданите да се включат в демонстрацията на Орлов мост, но да бъдат особено бдителни по отношение на опитите на десни партии, които се представят за еколози, да се възползват от гражданското недоволство и да подменят искането за премахване на властта на капитала.
Демонстрацията се организира във вторник по повод на номинирането на арх. Калин Тихолов за министър по инвестиционните проекти, въпреки че той обяви оттеглянето си и на негово място Пламен Орешарски предложи друг експерт.
Името на Тихолов предизвика преди ден масово недоволство в социалните мрежи и интернет форуми, тъй като е публично известно, че фирми на архитекта стоят зад изготвянето на скандалните устройствени планове на Несебър, Царево и Бургас.
„Тихолов е сред любимите проектанти на местната власт и на богати бизнесмени по морето – той е автор на общия устройствен план на Царево, на общия устройствен план на Бургас, на ред подробни устройствени планове, сред които този за проекта за хотел върху пясъчни дюни в Несебър. Планът на Царево, заради който срещу България тече наказателна процедура, бе отменен от Върховния административен съд. Той предвиждаше застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие в природен парк „Странджа“.
Сред местата, които по план трябваше да бъдат урбанизирани, бяха и терените под незаконното вилно селище „Златна перла“ край с. Варвара, впоследствие съборено след дълга съдебна епопея. Плановете бяха така то да бъде „узаконено“, макар че по закон строеж не се узаконява постфактум по този начин“, пишат граждани във Facebook.
Други от тях мотивират готовността си за масова демонстрация въпреки оттеглянето на архитекта с факта, че в проектокабинета на Пламен Орешарски все още личи името на Петър Стоянович, номиниран за културен министър. Бившият кадър на СДС, „Гергьовден“ и „Движение България на гражданите“ е отявлен застъпник на плановете на „Юлен“ АД за разширяване на ски-зоната в Пирин чрез строеж на нов лифт.
Като неприемлива се споменава и кандидатурата на шефа на варненското пристанище Данаил Папазов, предложен от Орешарски за транспортен министър.
„Стана известен съставът на кабинета „Орешарски“… Министър на културата – изпълнителният директор на ЦекоМиневБанк, министър на транспорта – ТИМ-аджийска подлога с въздухоплавателната мафия, а министър на инвестиционните проекти – мистър „Дюнигейт“, гл. архитрактор на Несебър“, се посочва още в групата във „Фейсбук“ за протеста.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,288 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: