Вие четете...
Новини

За резултатите от изборите на 12 май

a8a5e42f4c3bb8bba0015a7150a03cbe_XLПри отчетени 69,39% от бюлетините резултатът от изборите на 12 май са следните:
ГЕРБ – 31,38%, БСП – 27,34%, ДПС – 9,15%, АТАКА – 7,60%. Тези партии влизат в Народното събрание. Съюзът на комунистите в България има 0,18%,  Българската левица – 0,17%, Горда България – 0,45%, НФСБ – 3,69%, СДС – 1,416%, ДСБ – 3,07%.
За хората, които носят на гърба си тежките последици от икономическата криза и действията на капиталистическите правителства от 23 години насам, това е лош резултат.
Народът тепърва ще се сблъсква със сериозни проблеми и събития. Каквото и правителство да бъде сформирано, то няма да отговори на нуждите на хората. Напротив.
Нашите основания за отрицателна оценка на резултата от изборите са следните:

Първо: Запазването на преднината на ГЕРБ, партия с ясна антинародна политика, е факт. Дали ще успее да се формира правителство около Борисов е много съмнително, особено след заявеното нежелание на ДПС и АТАКА да мислят в подобна посока. Още повече, че ГЕРБ не може да предложи нищо, освен задълбочаване на кризата в обществото и икономиката.

Второ: Ръстът на резултата за БСП е значителен в сравнение с резултатите от изборите през 2009 г. и от Референдума през януари. Сега БСП получи сравнително висок процент, който се дължи на изсмукване на гласове от гражданите с комунистически нагласи. Театърът с фалшифицираните бюлетини, който Станишев и Мая Манолова организираха, даде различна от очакваната насока в деня преди изборите. Гражданите останаха с нагласите, че трябва на всяка цена да съборят ГЕРБ и да подкрепят силна алтернатива. За съжаление, в БСП няма алтернатива за положението на гражданите, доколкото тази партия подкрепя активно политиката на ЕС, НАТО, монополните и пазарно-икономическите отношения. Въпреки, че БСП е близо до съставяне на правителство с подкрепата на АТАКА и ДПС, ние смятаме, че гласуването за тази партия, която промени във времето своите позиции и отстъпи от идеите за социалистически мерки и преобразувания в обществото, е отрицателен показател, защото тази организация мисли приоритетно за бизнеса и няма ресурс да даде друга посока на развитие на България.

Трето: Съюзът на комунистите в България с първото си явяване на парламентарни избори получи резултат, който отговаря на реалностите в страната и на комунистическото движение. Върху нашия резултат допълнително оказаха влияние комерсиализацията на медийната среда, атаките от страна на БСП, а също и опортюнизмът, който постави другите комунистически партии в явна услуга на Станишев. Членове от Партията на българските комунисти, която получи възможността за съвместна работа с нас и излъчи свои представители в листите на СКБ, работеха срещу създаването на работещо комунистическо обединение.
Изобщо не поставяме въпрос за КПБ /Паунов/, защото тя показа, че с откровения си опортюнизъм, с договорните си отношения с партията на председателя на ПЕС и с бъдещото си участие в евентуално правителство на националисти и социалисти, названието „комунистическа“ за нея е единствено лексикален похват.
Тази предизборна борба беше тежка. Ние очаквахме всички препятствия, на които се натъкнахме и които се увеличиха с напредването на кампанията. За тези препятствия съдейства и жестоката битка за налагане на псевдодилемата на избор между ГЕРБ и БСП. Тези партии се бореха за формиране на резултат, който се крепеше върху заплахи и откровени лъжи и измами.
Разбира се, тепърва резултатите от тези избори ще бъдат оценени в дълбочина и от структурите на цялата партия, от Движение „Че Гевара“, от нашите приятели и привърженици.

Четвърто: Отрицателен факт е увеличаването на гласовете за АТАКА, което превръща тази националистическа формация във важен елемент и решаващ политически фактор за функционирането на което и да е правителство, излъчено от 42 Народно събрание. Фашистките методи, които са присъщи за лексиката и поведението на тази група, ще тепърва ще създават проблеми.

Съюзът на комунистите в България предпочете да бъде откровен с народа и да не му пести от истината: каква е същността на Европейския съюз, за необходимостта от национализиране на структурните отрасли, за излизане от НАТО и империалистическите европейски и световни структури, за борбата за власт на народа, за борбата за социализъм. Ние съвсем съзнателно говорехме истината на народа си.
Всяка лъжа днес за нас означава утрешно поражение. Ние, комунистите, не можем да бъдем двулични и непоследователни, не можем да бъдем популисти. Ние винаги говорим това, което е истина. Още повече, когато виждаме как капиталистическите партии – от БСП до ГЕРБ – са решени на всичко, за да продължат да унищожават своя народ с политиката си в интерес на олигарсите и монополите.

Ние не можем да мълчим!

Поздравяваме членовете на Съюза на комунистите и на „Че Гевара“, приятелите и привържениците на СКБ, които всеотдайно работеха и се бореха. Поздравяваме всички българи, които устояха на натиска и гласуваха за СКБ. Ние заявяваме, че СКБ няма да бъде пречупен. С първото си участие в парламентарни избори СКБ показа, че е първа политическа сила в лявото антикапиталистическо пространство. Ние ще продължим активно да работим без да спираме по пътя си. Ще подкрепяме всички протестни и боеви инициативи, които дават надежда на хората.
Народът впоследствие ще си спомни за въпросите, които ние поставихме, за предвижданията, за предупрежденията, за задълбочаването на кризата и възможноста да бъдем въвлечени в бъдеща война. Ние сме на мнение, че дори и онези, които не гласуваха за Съюза на комунистите, макар че му симпатизират и оценяват нашата позиция и роля, ще осъзнаят вредните за България последствия при създаването на бъдеща управляваща коалиция, излъчена от партиите на 42-то Народно събрание.

Ние уверяваме, че ще изпълним всичко онова, което сме обещали на хората преди изборите. Ние ще бъдем в авангарда на борбата, ще подкрепяме всички действия и инициативи за решаването на проблемите на народа. Според възможностите си, ще подготвим нашия народ за преодоляването на новите препятствия. Ние се надяваме, че отслабването на радикалните нагласи, особено по време на предизборната борба, няма да продължи дълго, защото няма време за изчакване – кризата все повече ще задушава българския народ, а няма капиталистическа държава, която да може да изпълни исканията на гражданите си за свобода, справедливост и достоен живот.

СКБ смята, че основа за народното контранастъпление трябва да бъде създаването на широк обществено-политически съюз, който се бори за наболелите, насъщните въпроси и който да сплоти силите, необходими за радикално събаряне на системата!

Когато държавата е на колене, Народът трябва да се изправи!
Власт на Народа!
Един Нов свят е възможен!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: