Вие четете...
Документи

За безсмислието на социалдемокрацията и на капиталистическата държава

45Special_logoversiot_2010Класиците на марксизма още преди 150 години разясниха пълната несъстоятелност, пълната научна неправилност на термина „социалдемократ“. Исорически с терминът социалдемократи са наричани последователите на Прудон и Ласал. Самият израз е опасно разтеглив. Названието „социалдемократ“ е неприемливо за цялата лява мисъл, защото не отговаря по никакъв начин на стремежите за революционни преобразувания към социализъм и комунизъм. Няма как този термин да бъде приложен към която и да е партия, която си поставя за крайна политическа цел преодоляването на цялата държава, дори и на демократичната такава.

Всъщност, въпросът за назоваването или за самоназоваването на такъв тип партии е маловажен и несравнимо безсмислен отколкото самия възглед на радикалните наемни работници към държавата. 

В дълбочина, унищожението на държавата, изчезването на класите води до неизбежното изчезване и на различните нейни капиталистически форми – демократична, авторитарна, олигархична.
За хората, които са наясно с разглежданата материя, демокрацията въобще не е едно и също с идеята за подчинеността на малцинството граждани на едно мнозинство от останалите граждани. В същността си демокрацията е форма на държавност, в която е законоустановена нормата за пълна подчиненост на малцинството от мнозинството. Това означава, че демократичната капиталистическа държава (дори и на социалната такава) е явна организация за системно насилие на една класа над друга, на една част от народа над друга.

Целта на всяка комунистическа партия е убищожението на държавата като форма на системно организирано насилие над хората. Ние не мислим изобщо, че ще се появи такъв обществен строй, в който ще изчезне принципът на малцинството да се съобразява с мнението на мнозинството. Но, стремейки се към социализма, ние знаем, че той ще се развива към комунизъм, а с това развитие ще изчезне и всяка необходимост от насилие над хората изобщо; ще изчезне възможността едни хора да подчиняват останалите хора; ще изчезнат предпоставките една част от гражданите да се препитават от подчиненото положение на друга част от народа. При комунистическото общество хората доброволно ще съблюдават без насилие и без подчинение елементарните условия за живот в обществото.

Новото поколение граждани, израстнали в новите свободни обществени условия, в комунизма, ще успее да отхвърли от плещите си цялата вмирисана и остаряла капиталистическа държавност, включително и капиталистическата демокрация, без значение дали е повече или по-малко социална (този величав блян за социалдемократите от БСП).
Исторически, без съмнение, трябва да има преход от капитализъм към комунизъм. Този преход реализира онези революционни радикални промени, които са необходими, за да може да бъдат защитени правата и интересите на обикновените хора от натискът и реваншизмът на едрия бизнес и монополите. Превръщането на наемните работници, на обикновените хора в управляваща класа означава на практика установяването на работеща демокрация. Съвременните наемни работници, подложени на капиталистическа експлоатация, ще останат винаги дотолкова потиснати от нуждата и мизерията, че нито ще усетят, нито ще разберат, нито ще видят демокрацията. Тук трябва да се търси и ширещата се политическа апатичност на различни групи от населението – на хората не им е до политика, особено, ако тази политика е капиталистическа. Оказва се, че при обикновеното мирно развитие на събитита мнозинството граждани са отстранени от всякакво участие в обществено-политическия живот.
Демокрацията днес е демокрация за нищожно бизнес-малцинство, демокрация само за богаташите, за техните разноцветни праламентарни партии. Капиталистическата демокрация днес е изградила стройна система от ограничения и забрани, които абонират за участие във властта някакъв оформен богат елит, като лишават от реална власт мнозинството. На народа се позволява веднъж на няколко години да решава кой точно от представителите на този елит ще ги „представлява“ и ще ги ограбва.
Днешната демокрация е фалшива, лицемерна, лъжлива.

Реалната демокрация дава властта в ръцете на народа и представлява власт и демокрация за бедните, а не демокрация за богатите. Реалната демокрация е стъпка към комунизма.
Човечеството трябва да се освободи от наемното робство като смаже съпротивата на малцинството богаташи – олигарси и монополисти.
Само в комунистическо общество, когато съпротивата на олигархията и монополите е сломена, когато капиталистите не са фактор за потискане, когато класите са изчезнали, т.е. „няма никаква разлика между членовете на обществото по тяхното отношение към обществените средства за производство“, само тогава може да се говори за свобода и за изчезване на капиталистическата държава, изградена като механизъм за организирано системно насилие на богатите над бедните.

При комунизма държавата ще бъде ненужна, защото няма да има кой да бъде потискан и поробван!

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: