Вие четете...
Новини, International

ДНЕС Е РОДЕН КАРЛ МАРКС – ЧОВЕКЪТ, ПОКАЗАЛ НОВИЯ ПЪТ ЗА СПАСЕНИЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

0504-karl-marx-birthday.jpg_full_600Днес, 5 май 2013 г., Съюзът на комунистите в България и всички работници и комунисти по света, отбелязваме 195-тата годишнина от рождението на основоположника на научния комузъм, учителя и вожда на международния пролетариат Карл Маркс.
Учението на Маркс разкри законите на общественото развитие и показа на човечеството пътя към комунистическо обновление на света.
В личността на Маркс се сливат чертите на гениалния мислител, осъществил революционна промяна в обществените науки, и на непримиримия революционен борец, способствал за превръщането на работническото движение в могъща сила за революционен прогрес.
Опирайки се на своята философска и икономическа теория, Маркс изгради научен фундамент на програмата, стратегията и тактиката на революционното пролетарско движение. Той теоретически обоснова историческата мисия на работническата класа като творец на новото, комунистическото общество, доказвайки, че ръстът на противоречията на капитализма и изострянето на класовата борба предпоставят необходимостта от социалистическа революция, осъществена от пролетариата под ръководството на пролетарска партия в съюз с другите потиснати народни слоеве. Маркс показа, че необходимо условие за преход от капитализъм към социализъм е завоюването от пролетариата на политическата власт, установяване на диктатура на пролетариата за възпиране на контрареволюционните действия на капиталистите, което открива пътя към осъществяването на революционните преобразувания.
Учението на Маркс е ръководното начало за световното работническо и комунистическо движение, което позволява максималното използване на обективните тенденции на общественото развитие в интерес на трудещите се класи. На базата на това учение комунистическите и работническите партии изработват научно обоснована революционна политика, а в условията на победилата социалистическа революция решават сложните задачи на социалистическото и комунистическото строителство, на управлението на обществените процеси.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: