Вие четете...
История, International

130 години от смъртта на основоположника на научния комунизъм – Карл Маркс

Карл_МарксМинаха 130 години от 14 март 1883 г., когато престана да бие пламенното сърце на основоположника на научния комунизъм, великият учен и революционер Карл Маркс.
Животът и дейността на Маркс са величав образец на хармонично съчетание на непрекъсната научна работа с практическа революционна дейност.
В трудовете на Маркс беше преработено всичко напредничава, което беше създала обществената мисъл за цялата история на човечеството. „Цялата гениалност на Маркс – пише Ленин – се състои именно в това, че той даде отговор на въпроси, които напредничавата мисъл на човечеството вече беше поставила. Неговото учение възникна като пряко и непосредствено продължение на ученията на най-великите представители на философията, политическата икономия и социализма“.
Марксизмът възникна като обобщение на опита на революционната борба на пролетариата, като резултат от многовековното развитие на прогресивната обществена мисъл на човечеството.
Енгелс подчертаваше, че главното, най-великото откритие на Маркс е закона за принадената стойност и материалистическото разбиране за историята.
Своето отношение към науката Маркс определяше със следните думи: „В науката няма широка път и до нейните сияещи върхове може да достигне само този, който, без да се страхува от умората, не спира да върви по каменистите й пътеки“.
За създаването на своя основен труд – „Капиталът“ – Маркс отдава почти целия си жовот, а за подготовата на първия му том – 24 години.
Енгелс характеризира Маркс не само като величав мислител, но и като величав революционер: „Неговата стихия беше борбата“.
Главното в революционната борба на Маркс и Енгелс беше създаването на революционното учени на пролетариата, неговото духовно оръжие – марксизма, като гениално обобщение на революционния опит на пролетариата, на велики опит на Парижката комуна. Маркс научно доказа, че периодът на преход от капиталистическо към комунистическо общество не може да бъде нищо друго освен революционна „диктатура“ на пролетариата – метод за прекъсване на контрареволюционните опити на капиталистите отново да заграбят властта.
Злед разпускането на Първия Интернационал и образуването на социалистически партии в редица страни на Европа Маркс и Енгелс се бореха за чистотата на революционната теория срещу чуждите на пролетариата буржуазни и дребнобуржоазни влияния, нанасяха безпощадни удари по опортюнизма, с който бяха вече заразени създаващите се социалистически партии.
На погребението на Карл Маркс в Лондон на 17 март 1883 година своята надгробна реч за великия учител и приятел Енгелс завърши със следните думи:
„И НЕГОВОТО ИМЕ, И ДЕЛОТО МУ ЩЕ ЖИВЕЯТ ВЕЧНО!“

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: