Вие четете...
Новини, International

Студентски отпор на реформата в университетите

photographia_23Пъстър протест с един лозунг, но написан на различни езици проведоха днес студентите от чуждоезичните катедри във Философския факултет на Атинския университет. Около 2000 души се отзоваха на призива на преподавателите във факултета и изразиха недоволството си за решението на правителството да проведе реформа във висшите и полувисшите учебни заведения.
Според плана, наречен с името “Атина” различните катедри се очаква да бъдат обединени в една. Представители на преподаващите в тях заявиха, че промените “ще намалят и дори премахнат хуманитарните науки” и ще омаловажат дипломите на студентите в сравнение с издаваните от чуждестранни факултети.
Студентите държаха в ръце плакати в различни цветове и форми, на което лозунгът “Не на сливанията на катедри” беше написано на френски, английски, германски, италиански, испански и руски език. Същевременно те викаха: “Не на плана “Атина”. Няма да бъде приложен”.
Ректорът на Атинския университет Теодосис Пелегринис подкрепи протеста и заяви, че студенти и преподаватели заедно трябва да отхвърлят промените.
В сряда ще последва нов протест в отговор на представянето на плана “Атина” в парламента от министъра на образованието Константинос Арванитопулос.
В същото време част от студентите отказват да признаят проведените във висшите учебни заведения избори за членовете на техните управи. Преди няколко дни една подобна група блокира входа на залата, където трябваше да заседава съветът на Атинския университет в телеконференция с членовете на управата, които преподават в американски университети.
Според източници студентите не позволили на преподавателите да напуснат залата за управление на електронните мрежи на университетския корпус в квартал Зографу. Освен това отказали да снемат блокадата преди заседанието да бъде отменено и членовете на съвета да напуснат сградата.
В същото време около 4 000 земеделци от всички региони на континенталната част на Гърция и остров Крит се събраха на протестен митинг пред министерството на земеделското развитие и храните.
photographia_19_0Протестът бе организиран от симпатизиращата на Гръцката Комунистическа партия Общогръцка координационна комисия. Подкрепата на “червените” беше повече от очевидна. Митингът бе почетен от главния секретар на партията Алека Папарига и десетки членове на синдикалната организация ПАМЕ.
Председателят на комисията на земеделците и водач на най-мащабната блокада в село Никеа в региона на Лариса Вангелис Бутас прикани колегите си и всички работещи да подкрепят техните протести. В речта си той бе особено критичен към правителството, което “не ни даде нито нисък ДДС, нито евтин ток, нито евтина нафта”. Синдикалистът-ветеран, който прекара и един мандат в парламента призова за една нова земеделска политика за развитие извън Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
От своя страна Алека Папарига не скри, че партията й покровителства земеделските протести. “Правителството се лъже, ако смята, че протестите на земеделците ще бъдат събрани на едно място и ще се провеждат веднъж-два пъти в годината под формата на юбилеи”, посочи тя и допълни, че “работещите ще се присъединят към земеделците и народните маси и ще се превърнат в река, която ще помете не само меморандумите и договорите по заемите, но също така партии и сили, чиято цел е да концентрират богатството във все по-малко ръце и народът да живее както преди 50 години”.
Митингът продължи повече от два часа, след което земеделците се отправиха на шествие към парламента на площад Синтагма, откъдето малко по-късно заминаха отново в своите региони.

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СТУДЕНТИ

Рамките на общото събрание на Факултет по технологически апликации

Стига с подпрограмата „Атина”

Нашата власт опита да приложи програмата „Атина”, която затваря нашите факултети и унистожава нашите проучвания.

Променят тотално характера на ТПИ-та (технологически професионални институти), променят ги на ЧОЦ-та (частни образователни центри), както по характерен начин се сравниха специалности ТПИ-ЧОЦ, в преставяне на програмата „Атина”.

Независимо дали нашия отдел се рушава или не, в сегашната фаза от „Атина”, който избегне от програмата, го очаква бедния бюджет на ТПИ-та.

Никаква консултация не е потискала върху това. На кръглите маси се смята колко ще изгубим. Окръга, общината, министрите… в думи всички бяха „с нас”, но в същност поддръжават подпрограмата „Атина”. Логично, щото техните партии, тяхната политика е родила „Атина”.

Искаме:
1) Да остане на документа програмата „Атина”, която прави економически предприятия от нашите факултети и клиенти, утрешни безработници и евтини работници от нас. Никаква дума за затваряне на отдела по ГСР (граждански строителни работи). Никаква дума за промяна на факултетната програма на ПИС (приложени информационни средства) и Машиностроене.
2) Никой студент да не се изключи вън проучването си, вън упражненията си. Да се осигури че ще завърши своето проучване безплатно и без развлечение. Няма да позволим да се изключат студентите вън факултети, студентите които са на висока възраст.
3) Никакво уволнение. Работно наемане на професори по постоянна и опорна работна връзка. Да се развие обвивката от бюджета на ТПИ-то за прякото наемане на учители и за покритието на нуждите.
4) Достатъчно финансиране на ТПИ-то от държавния бюджет в рамките на нуждите. Връщането на резервите които се скратиха. Не на продажбата на институционната собственост.
5) Ни едно евро за храна, жилище, придвижване, учебници, консумативи за студентите. За тези студенти които написаха молба и не си получиха жилище, да се наемнат стаи в хотели, веднага. Месечна надбавка за наема на тези които учат далече от своите градове и не ги приеха в общежитията.
6) Никакъв вид приватизация. Вън приватизаторите и манаджерите от ТПИ-та.
7) Пълно лабораторно и материално-техническо оборудване.
8) Аули които да покриват нуждите на студентите. Никакво чакане за полза на оборудването от студентите.
9) Пряко издаване на работни разрешения на студентите на ФТА и обнова на съществувашите разрешения.
10) Пряко създаване от един единен превозвач за инженерите.
11) Никакво премахване на имунитета. Напротив, осигуряване на него и запазване на академическите свободи от членовете на тази общност.
12) Допълнителни автономни магистратури за всички отдели на ФТА и приемане на магистратурната програма на ГСР.
13) Оказване на докторат за ТПИ-та.
14) Ясно мнение от всеки депутат в окръг „Хераклион” по какво са разположени да направят за нашите теми. Даже и тяхното мнение по резултата от свиването на ТПИ-то, академическите дела, студентите, бъдещите студенти, корпоративния свят и обществото на града.

За видове действия:
1) Четвъртък 14/3 12ч. Митинг в пл. Свобода. Този ден, факултетът става затворен от 10ч до 16ч.
2) Да се съдаде интервю от факултетния съвет на ФТА, в 11ч в студентския град. Петък 15/3 18ч организиране на концерт в пл. Свобода с целта информирането на гражданите в гр Хераклион.
3) Отново секторни конгреси въ Вторник 19/3 за всички отдели на факултета.
4) Всекритски митинг в Четвъртък 21/3 12ч в пл. Свобода. Този ден, факултетът остава затворен.
Призовяване въ всегръцки митинг на ТПИ-та, в Четвъртък 28/3 13 ч. в пл. Омония, за съединим нашите гласове през цялата Гърция и да изпратим съобщението: НЕ НА РАЗТВАРЯНЕ НА ТПИ-ТА!

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 450 984 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« февр.   апр. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: