Вие четете...
История, Новини

Дълбок поклон пред светлата ти памет, Апостоле на свободата!

LevskiyДнес се навършват 140 години от обесването на Васил Иванов Кунчев, известен още като Васил Левски, Дяконът, Джингиби, Апостолът на свободата и др.

Левски е роден на 18 юли 1837 г. в гр. Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов, известен карловски майстор-бояджия от „попския род Кунчеви“, и на Гина Василева Караиванова, от рода на Кара Иван Тинков (Христов) Тахчиев, прочутият карловски майстор на чешми и калдъръми. Има две сестри – Ана (Яна) и Марийка, и двама братя – Христо и Петър. Основател е на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и на Българския революционен централен комитет /БРЦК/. От 1855 г. е послушник на чичо си и учи две години в класно училище в Стара Загора, изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 24 ноември 1858 г. приема монашеството под името Игнатий, а през 1859 г. става дякон. През 1861 г., под влиянието на Георги Раковски, захвърля расото и се посвещава на революционното дело. През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там, заради ловкост и храброст, получава прозвището Левски, защото направил лъвски скок. Присъединява се към четата на дядо Ильо Войвода. Отказва се от монашеския сан през 1864 г. До 1866 г. е учител в село Войнягово, Карловско, а след това, до 1867 г., в Еникьой. Като учител, Левски развива революционна дейност сред народа. През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов. През 1867 г.-1868 г. участва във Втората българска легия на Раковски. В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ заедно с Любен Каравелов. Идва в България през 1870 г. и изгражда мрежа от революционни комитети. На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче. На 18 февруари 1873 г. е обесен край София.

За краткият си житейски път Левски успя да остави в историята и сърцата на българския народ много велики дела и думи. Пътувайки из Балканите, чрез словото и организационната си дейност, той е посял в сърцата на милиони идеята и надеждата за свобода и правда, равенство и мир, за чиста и свята република.

Негови са думите:

„Най-много са виновни чорбаджиите”

„Народната работа стои над всичко”

„Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате”

„Ние гоним царя и неговите закони”

„От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи”

„Трябва да се жертва всичко, па и себе си”

„И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”

„За враговете на демокрацията и републиката — смърт!”

„Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!”

 „Ако някой презре или отхвърли предначертаната държавна система „демократска република“ и състави партии за деспотско-тиранска система или конституционна монархия, то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството и ще се наказват със смърт.”

“За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт”

„Без революция сме загубени во веки веков”

 Дълбок поклон пред светлата ти памет, Апостоле на свободата!

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: