Вие четете...
Новини

ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО

FranceЕвропейският съюз е междудържавен империалистически съюз. Той се ръководи от интересите на европейските монополи, от едрия европейски капитал, от ръста на неговите печалби и от засилването на конкурентноспособността, посредством повишаване на експлоатацията на работническата класа, ликвидацията на трудовите права и понижаване равнището на живот на народите. Това е междудържавен империалистически съюз, позволяващ на капитала да действа свободно на национално, регионално и международно ниво, да разпространява дейността на едрите групи предприятия, да завоюва нови пазари и сфери на влияние за разхищение на ресурси.
Въпреки манипулациите, невъзможно е да се скрие, че в Европейският съюз днес има над 30 милиона безработни и още толкова временно наети. ЕС унищожава бъдещето на младежта, осъжда на нищета повече от 127 милиона души.
ЕС учасва съвместно със САЩ и НАТО в империалистическите войни в Югославия, Афганистан, Ирак и Либия. Сега той играе водеща роля в намесата и заплахите срещу Сирия и Иран. Той използва позорни поводи, стремейки се да завоюва нови пазари и да си обезпечи източници на природен газ и нефт.
Европейският съюз е антикомунистически съюз, опитващ се да очерни историческия принос на комунистите в борбата за социален прогрес, разпространяващ клевети около решаващия принос на Съветския съюз в поражението на фашизма през Втората световна война и опитващ се, въпреки историческата истина, да отъждестви комунизма (истинския противник на капитала) с фашизма (който е роден от системата и е слуга на капитала).
Последните 20 години са особено поучителни за народите.
Първо, в началото на 90-те години Маастрихтският договор положи основите на свободното придвижване на капитали, стоки, услуги и работна сила. Беше осъществена известна капиталистическа реструктурализация, ликвидираща основните трудови и социални права и прилагаща варварски антиработнически мерки.
Маастрихтската стратегия, стратегията „Лисабон“ и „ЕС 2020“ планомерно повишават нивото на конкурентноспособност и печалбите на групата монополи, за да задоволят съвременните нужди на капитала. В условията на капиталистическа криза капиталът увеличава своето настъпление, за да намали още повече цената на работната сила и да увеличи експлоатацията над работниците.
Второ, основната цел на Общата аграрна политика на ЕС е концентрацията на земя и производства, за да се разпространят и засилят капиталистическите отношения в селското стопанство, да се създадат едри капиталистически високопроизводителни аграрни предприятия. Тази политика е разрушителна за дребните и за много от средните селски стопани. Намаляха трядиционните земеделски стопанства. Беше нанесен удар по животновъдството. България е наводнена от вносни селскостопански продукти и нарастна търговският ефицит.
Трето, с помощта на създаденото пространство на „свобода, сигурност и справедливост“ постепенно укрепва структурата на ЕС, политическата власт на монополите и капиталистическата система.
Засилват се натискът и авторитаризма, криминализира се борбата на работниците и народа, приемат се жестоки мерки срещу имигрантите, създава се апарат за следене и преследване срещу трудещите се.
Четвърто, „общата политика за безопасност и отбрана“ е инструмент на ЕС за политическа и военна намеса по цял свят, за контрол над новите пазари и за тяхната експлоатация от монополите, за подобряване на позициите в рамките на междуимпериалистическата конкуренция.
Пето, в икономическия и валутния съюз влизат 17 държави. Този съюз, заедно с единната валута – еврото, способства за капиталистическата интеграция, но и изостри междуимпериалистическите противоречия. Потребността на системата от валутна стабилност беше използвана за приемането на жестоки антинародни мерки. В действителност, без значение от предприетите стъпки към капиталистическа интеграция, Европейският съюз – съюз на държави, намиращи се на различно равнище на развитие – се сблъсква със сериозни проблеми вследствие на неравномерността на капиталистическото развитие. Това ясно се забеляза в хода на капиталистическата криза. Самите буржоа и апологетите на капитализма и ЕС се притесняват за бъдещето на Еврозоната, за прогреса на междуимпериалистическите противоречия и конкуренцията и за ръста на центробежните тенденции.
Капиталистическите закони са неумолими. Изострянето на основното противоречие между обществения характер на производството и капиталистическото присвояване на неговите резултати доведоха до криза на натрупване на капитала, а не към дългова криза или към неолиберална криза, както твърдят социалдемократическите и опортюнистическите партии.
Днес, четири години след началото на кризата, проблемът отново се събуди в еврозоната. През 2012 година тя преживява поредната рецесия и поредното съкращаване на производството и икономиката.
В тези условия на капитала е необходим ръст на печалбата. Тази цел се обслужва от т.нар. „европейско икономическо управление“, т.е. икономически и фискални антинародни мерки, наред с поставянето на надзор над държави-членки на ЕС от апарата на Евросъюза и съзнателното предаване и ликвидиране на суверенитета от страна на буржоазията и нейните политически представители.
В това направление „Европейският стабилизационен механизъм“ беше създаден за разрешаване на въпросите на контролирания банкрут, като този, койтто възникна в гърция. Има място спорът около две значителни антинародни мерки. Първата, „дългосрочната фискална програма 2014-2020“ предизвиква сериозни междуимпериалистически противоречия между Германия и Франция и между Германия и Великобритания. Второ, предложението на Европейската комисия за „задълбочаване на икономическия и валутния съюз“ за защита на еврозоната.
Следователно, агресивността на ЕС не е обусловена от провеждането на една или друга политика. Основният проблем е в това, че този капиталистически съюз беше създаден, за да служи на интересите на едрия капитал. Тази цел ръководи формирането и обновяването на стратегията на „вълчия съюз“ и води към реализиране на съответната антинародна политика. Затова ние решително даваме отпор на буржоазните партии и на опортюнистическите сили и просвещаваме гражданите за това, че ЕС е междудържавен съюз на капитала и той ще става все по-реакционен в действията си.
Ние подчертаваме това и разобличаваме ролята на всички партии и организации на национално и на европейско ниво, които реализират тези политики и са финансирани от капитала на монополите и олигархията.
Ние, комунистите, сме в постоянно противоборство с ЕС. Нашата дейност е свързана с реални и значими акции сред работниците и гражданите. С течение на времето на тези акции се поставят все по-радикални цели.
Тези цели са насочени към изход на България от Европейския съюз и НАТО, към установяване на работническа власт и към обобществяване на концентрираните средства за производство.
Това има специално значение, доколкото освобождаането от империалистическата организация е свързано със социалистически път на развитие. Доколкото само върху този път на развитие на страната е възможно удовлетворяване на народните потребности и постигането на взаимоизгодни отношения с другите държави и народи.
Ние, радикалната българска левица – комунистите, отстояваме убеждението, че проблемите на народа не могат да бъдат разрешени и народните потрбности не могат да бъдат удовлетворени дори и ако страната излезе от ЕС, ако тя остане върху капиталистическия път на развитие. В този случай експлоатацията на човек от човека ще продължи, ще се запази господството на капитала, ще останат предпоставките за възникване на капиталистическите кризи и участието в империалистическите войни.
Ето защо, ние смятаме за необходимо да приложим по-големи усилия за нарастване на антимонополната, на антикапиталистическата борба ; за сплотяване на широките работнически и народни маси. Да увеличим усилията за изграждане на силен народен граждански съюз, начело на който да застане работническата класа, за свалянето на капиталистическото варварство и за излизане от империалистическите съюзи.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2013
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: