Вие четете...
"Че Гевара" - България, Новини

СОЛИДАРНИ С РАБОТНИЦИТЕ ОТ ВМЗ

SolidarnostVMZПреди два дни Радикалната българска левица призова работниците на ВМЗ-Сопот да поемат завода под свой работнически контрол, да прогонят от него онези, които са докарали предприятието до днешното положение и да пристъпят към ефективно работническо самоуправление. След призива на Съюза на комунистите в България и движение „Че Гевара“, който взриви медийното пространство, бъгарски граждани, организирани във социалната мрежа Facebook откликнаха на този вик за солидарност. Ето как се отрази днешната акция в София
„Искаме да се проведе разследване и осъждане на тези, които са довели ВМЗ-Сопот до това състояние, а след това държавата да търси адекватни мерки, а не да се отърве от него с приватизация. Не случайно има държава, но на практика у нас тя липсва, тя абдикира от всичко.

SolidarnostVMZ1Това каза Георги Статков, един от излезлите на протест в знак на солидарност с работниците от машиностроителния завод, пише БГНЕС. С възгласи „Работници от ВМЗ, не се предавайте“ младежи блокираха столичното кръстовище на булевард „Патриарх Евтимий“. Движението по петте ленти на натоварения столичен булевард беше спряно за около 15 минути, като активистите не пускаха дори колите на градския транспорт да преминат.

Протестиращите опънаха два големи транспаранта с надписи: „Солидарност със стачкуващите работници от ВМЗ-Сопот“ и „Работници от глад умират, докато хищници се точат да приватизират“. Чуха се и възгласи „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта“. Барикадата на кръстовището приключи с пристигането на десетина служители на реда, след което протестиращите бързо прибраха своите транспаранти и се изтеглиха от платната за движение.

В момента ръцете на работниците във ВМЗ се извиват, държавата е в престъпно положение и няма никакви права, а задължението да им изплати заплатите и да ги остави на работа, заяви Александър, един от протестиращите. Желаем всички 3200 души да останат на работа,да им се изплатят заплатите и да се подобрят условията на труд, добави той.

Александър обясни, че е бил подтикнат да се включи в протеста след като е видял репортажите за семействата на работници от завода, които гладуват и са със спрян ток. Децата на тези работници ние ги чувстваме като свои приятели, допълни активистът. Протестиращият категорично се обяви против приватизацията на ВМЗ. „Ако държавата не може да се справя с това предприятие, то трябва да се третира като собственост на работниците. Приватизацията ще доведе само и единствено до ликвидация“, каза Александър. Вече имаме много горчив опит от приватизацията – което се приватизира 90% се ликвидира, каза още Георги Статков. „Като чуя думата приватизация направо изтръпвам. Крайно време е държавата да застане зад тези производства, защото поминъкът е нужен на всички. Видя се, че с приватизацията не се справихме, трябва истинско оздравяване“, заяви протестиращият.

В защита на тезата си Статков заяви, че и потенциалният купувач, чиято оферта за приватизация на ВМЗ-Сопот не бе приета, също е искал ликвидация и съкращаване на 80% от работническия потенциал. Той определи и приетият план за оздравяване на завода единствено като средство да се намали напрежението. Статков изрази и своята загриженост за съдбата на работниците, ако те бъдат съкратени. „Работа се намира прекалено трудно, особено извън София. Не само от Сопот и околията много хора работят в този завод“, каза протестиращият.

Припомняме, че заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията се увеличиха с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи „Гладни сме!“, „Заедно сме силни, бутаме правителства“ е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2013
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: