Вие четете...
Новини, International

САЩ ще спира новия „СССР“

putin klintonСАЩ се опитват да не позволят на Русия да създаде под прикритието на икономическата интеграция нова версия на СССР, предупреди в четвъртък Хилъри Клинтън.
“Предприемаме стъпки за ресъветизация на региона”, – заяви държавният секретар на САЩ на пресконференция в Дъблин няколко часа преди срещата с руския й колега Сергей Лавров.
“Всичко това, което прави Русия, ще се нарича под друго име – митнически съюз, Евразийски съюз и така нататък”, – отбеляза тя, говорейки за различните варианти от подкрепяния от Москва план за задълбочаване на икономическите й връзки със съседите.
“Но не бива да се лъжем. Ние знаем каква е целта на всичко това и се опитваме да намерим действени методи да забавим или да го предотвратим”, – отбеляза тя.
По думите на Клинтън, опитите да се установи регионална хегемония са съпроводени с нови репресивни мерки от страна на промосковските режими в бившите съветски републики. Тонът на Клинтън дава да се разбере, че САЩ преосмислят обявеното през 2009 г. ново отношение към Русия.
Владимир Путин отстоява опитите за интеграция в октомврийската си статия, призоваваща към политическо и икономическо единство в Евразийския съюз.
“Никой не иска в един или друг вид да възкреси СССР, – подчерта Путин. – Наивно е да се правят опити да се реставрира или копира нещо, което е останало в миналото. Русия желае интеграция върху нова ценностна, политическа, икономическа основа – това е призива на времето”.
Andrew Weiss, бивш сътрудник в Съвета по национална безопасност при управлението на Бил Клинтън, а сега работещ в аналитичния център Rand Corporation, твърди, че Путин е дал ясно да се разбере, че планира увеличаване влиянието на Русия сред близките й съседи. “Елитите на тези държави, обаче, не бързат да отдадат на Москва автономията и суверенитета на страните си”, – добави той.
Хилъри Клинтън нарече опитите на Кремъл експанзионизъм. В реч пред неправителствени организации, държавният секретар на САЩ заяви: “Тревожно е, че 20 години след СССР….изчезват много от показателите за прогрес, на които САЩ разчиташе….Опитваме се да се борим, но е много сложно”.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2012
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: