Вие четете...
Новини, International

САЩ отказаха да осъдят нацизма

Генералната асамблея на ООН прие резолюция, осъждаща героизацията на нацизма. Проект от документа, подготвен от Русия, беше одобрен със значително мнозинство от държавите-членки на ООН. Но редица европейски страни се въздържаха при гласуването, а САЩ и Канада гласуваха “против.
В одобрения от ООН документ се изразява безпокойство от факта, че в света все по-голяма популярност придобиват движения, пропагандиращи расизъм и ксенофобия. Споменават се факти около разрушаване и оскверняване на паметници, издигнати в чест на борците с нацизма. В резолюцията се подчертава, че в прибалтийските републики регулярно се провеждат мероприятия, прославящи слугите на Хитлер.
Процесите, за които става дума, имат дълбоко социално-икономическо основание, но от това те не стават по-малко порочни.
Свидетели сме как в света се множат сепаратистките движения, как се увеличават проявите на екстремизъм. Всичко това, за съжаление, неизбежно съпровожда цялата ни човешка цивилизация. Но тези процеси трябва да бъдат поставени под контрола на обществото – не само от гледна точка на правоохранителните органи, но и от идеологическа гледна точка. Не бива да се допуска подобен род идеи да проникнат в съзнанието и да станат основание за зараждане на различни от нормалните ценности, благодарение на които човешката цивилизация се е развивала до момента.
Но да се върнем към позицията на редица европейски страни, които се въздържаха от гласуване, както и около отказа на САЩ и Канада да гласуват “за”.
Позицията на европейците бе пояснена от представителя на Норвегия.
Според думите му, именно отсъствието на възможност свободно да се изказва по темите, които го вълнували, подтикнали Андерс Брейвик към извършването на терористичния акт. Сходни мнения изказаха и американците. От гледна точка на САЩ, резолюцията подтиска принципа за свободата на словото, твърдят “европейците”. А да се борим с расизма със забранителни методи било невъзможно. Дали тези аргументи могат да се нарекат убедителни, преценете сами.
САЩ твърдят, че принципите, заложени в резолюцията, противоречат на принципа на свободата на словото. Това, разбира се, е измъкване, защото под свобода на словото не разбираме разпространение на нацистка пропаганда, маршове на есесовци и прочие твърде странни неща, нали…
Подобни резолюции Генералната асамблея ООН приема ежегодно, започвайки от 2005 г. При всяко гласуване в ООН винаги има държави, които отказват да подкрепят инициативата. В числото на тези, които се въздържат, постоянно забелязваме Украйна. Тук му е мястото да кажем, че Русия забеляза нежеланието на Киев, Вашингтон и прочие държави да осъдят героизацията на нацизма и нарече постъпката им достойна за съжаление.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2012
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: