Вие четете...
International

Класовата борба в Европа се изостря

Във Франция над всички се вееше знамето с Че Гевара

На 14 ноември по призива на Европейската конфедерация на профсъюзите в Европа се проведе общоевропейски ден за действие в защита на заетостта и срещу мерките за жестока икономия. На масови протестни акции излязоха работниците от 23 страни. За първи път в историята на ЕКП се отдаде да организира едновременни стачки практически във всички страни на Европейския съюз. В Белгия единният ден за мобилизация на трудещите се беше отбелязан с многохилядни манифестации и стачки на транспорта. В Гърция, Испания, Италия и Португалия и в редица други държави се състояха общонационални стачки с различна продължителност. Във Франция /за манифестацията в Париж натиснете тук/ и Словения преминаха масови демонстрации. Инициативата на ЕКП подкрепиха и трудещите се в Германия, Холандия и Чехия.
Както отбелязва ръководството на ЕКП, да се координира общоевропейската акция се оказало много трудно, отчитайки различния дневен ред на профсъюзите от различните страни.
В Испания в стачката участваха и опозиционните депутати от левите партии, които също не отидоха на работа. По мнение на протестиращите, европейската политика за съкращение и орязване на заплатите и трудовия пазар води към задънена улица и няма да доведе до никакви реални ползи, освен за задълбочаване на пропастта между мнозинството на бедните и шепата богати.
Според ЕКП, привличането на такъв голям брой държави в обединено движение за протест спрямо мерките за жестоки икономии, довели Европа до застой и рецесия, е важна проява на солидарност между хората на труда, изискващи от своите правителства промяна на курса, който чрез икономисване на заплати и социални помощи изостря неравенството и социалната несправедливост.
Очаква се засилване на протестната вълна в Европа, която трябва да постигне своите цели, след като трудещите се разберат, че икономическите им проблеми могат да бъдат разрешени единствено в следствие от придобиването на реална политическа власт от страна на работниците, от страна на обикновени, от страна на бедните хора.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2012
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: