Вие четете...
Новини, International

Съвместно заявление на партиите-участници в „Международния комунистически обзор“ за събитията в Сирия

Криейки се под маската, наречена „сирийска опозиция“, империализмът премина към кърваво настъпление срещу сирийския народ. След кратък период на объркване за събитията в Сирия, мъглата вече се вдигна. Сега няма съмнение, че метежническата група, т. нар. „Свободна сирийска армия“ (FSA), която е въвлечена във въоръжена борба срещу сирийското правителство, се финансира от американския империализъм, от неговите колеги – Европейския съюз, и от регионалните му помагачи Саудитска Арабия, Катар, Турция. Те не само поддържат FSA политически, но и финансират нейната дейност, тренират нейните бойци и им предоставят оръжие за воденето на „свята“ борба.
Въпреки факта, че сирийският народ има собствени причини да се противопостави на режима на Асад, разгърналата се кампания срещу сирийското правителство не отразява волята и нуждите на народа на Сирия. Случващия се конфликт в Сирия е невъзможно да бъде поставен в шаблона „Народът срещу диктатора“. Неотдавнашните смени на режимите в арабския свят и на първо място прословутото унищожаване на либийското правителство показаха, че империалистите експлоатират този шаблон, за да получат подкрепа за империалистическите си интервенции в Близкия Изток. Те подготвят такъв сценарий и за Сирия.
Събитията в региона отразяват ръста на империалистическата агресия и изострянето на междуимпериалистическата конкуренция за нови пазари и за експлоатация на природните ресурси на региона. Агресията на САЩ, НАТО, ЕС и техните съюзници срещу Сирия обслужват именно тази цел – установяване на правителство, следващо сляпо империалистическите указания у вярно служещо на техните интереси. Тези империалистически сили говорят открито, че смяната на режима в Сирия ще им помогне да изолират и да отслабят Иран. В този смисъл, не е случайно, че неотдавна отново бяха озвучени плановете за военно настъпление над Иран.
Доколкото настъплението над Сирия е част от общия стратегически план на САЩ за Близкия Изток, останалите международни играчи неизбежно се въвличат в този казус. Русия, уверена в способността на сирийския режим да окаже съпротива срещу разгърналото се настъпление, застана на страната на правителството на Асад.
В този регион правителството на САЩ тясно си сътрудничи със Саудитска Арабия, Катар и Турция. Тези подпалвачи на войни наливат в Сирия пари, оръжие и даже превозват международни джихадисти. В тези условия народът на Сирия, принадлежащ към различни етноси и религиозни конфесии, се безпокои за своето бъдеще и бъдещето на Сирия като светска многоетническа държава.
Турция, имаща общи граници със Сирия, не само организира срещи за създаване на единна сунитска опозиция срещу сирийския режим, но и разположи военни части от сунити-ислямисти в своите погранични градове и села. В лагерите на бежанците, построени в пределите на Турция, бойците живеят сред гражданските бежанци, пряко нарушавайки международните норми относно лагерите на бежанците. Допълнително, в отделните военни лагери ЦРУ и Мосад, а също и турските тайни служби, тренират сирийските метежници. Ние подчертаваме, че напрежението по границата на Турция и Сирия е извънредно опасно и отбелязваме, че болшинството от народа на Турция застава срещу интервенцията в Сирия.
Заедно с това, в хода на последните събития в Близкия Изток ние наблюдаваме, че империалистите, техните Средства за масова информация и техните подставени специалисти-рупори наричат проимпериалистическите сили „революционни“. По този начин, те се надяват да обосноват империалистическата интервенция в Близкия Изток в очите на народа факта, че са й необходими сили, които се приемат за „революционни“
От тази гледна точка, ние, комунистическите и работническите партии, осъждаме всякакво империалистическо вмешателство в Сирия, подкрепата на борбата срещу режима от страна на групите, намиращи се в Сирия, а също и осъществяването на преки воеени операции. Ние признаваме, че всеки метод, към който прибягва или ще прибегва империализмът в Сирия, нарушава правото на сирийския народ на самоопределение.
Ние заявяваме, че империалистическата пропаганда неразривно е свързала така наречената „революция“ с вмешателството. Ние осъждаме апологетите на империалистическите вмешателства, превъзнасящи империалистическите сили, включително ислямистите, които сега се борят срещу сирийския народ, наричайки себе си „революционери“.
Комунистическите и работническите партии призовават всички революционни сили и силите, борещи се за мир, а също и народите на региона да засилят борбата срещу империалистическата агресия срещу Сирия и срещу заплахата за Иран.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,288 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2012
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: