Вие четете...
Новини, International

Сирийските терористи са въоръжени с американски „Стингери“

Сирийската опозиция е въоръжена с преносими зенитни ракетни комплекси, произведени от чужди държави, в това число и от САЩ. За това съобщи днес началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Николай Макаров.
„Генералният щаб разполага с данни, че терористите, воюващи срещу правителствените войски на Сирия, има ПЗРК от различни държави, в това число и „Стингер“ американско производство“, – цитира генерала ИТАР-ТАСС.
Какъв е произходът на такъв вид въоръжение засега е неясно, но наскоро в световните медии се появи съобщение за това, че доставянето на ПЗРК на сирийската опозиция е била одобрена от администрацията на Барак Обама.
„Американците отричат това, говорейки, че нищо не са доставяли. Но ние притежаваме достоверни сведения, че терористите в Сирия разполагат и с американски ПЗРК. А кой им ги е доставил, скоро ще се разбере“, – въздаржа се от необосновани твърдения началникът на Генщаба.
По мнението на Макаров, оръжието и боеприпасите за метежниците се доставят от чужбина с различни видове транспорт, в това число и с граждански самолети.
На 17 октомври сирийски източник заяви, че решението на САЩ да предаде на сирийските метежници пратка с преносими зенитни ракетни комплекси е свързано с провеждането на президентската предизборна кампания. „Президентът Барак Обама, който се представи слабо на първия кръг от диспутуте в сравнение с неговия опонент Мит Ромни, подготви „силен“ коз – даде заповед за предаване на ПЗРК на формированията на сирийската опозиция“, – поясни за журналистите анонимният информатор.
В същото време, в САЩ степента на достоверност на тези данни изобщо не беше изяснена. „Аз не съм в състояние да потвърдя такова нещо“, – прокоментира слуха официалният представител на външнополитическото ведомство на САЩ Виктория Ноуланд.
Съгласно Стратегията за противодействие на заплахата за безопасността и стабилността в 21-ви век, приета от ОБСЕ в Маастрихт през декември 2008 година, Организацията използва всички налични инструменти за противодействие на разпространението на ПЗРК.
Една от точките в документа гласи, че държавите-участници в ОБСЕ, в това число и САЩ, са задължени да допринасят за приемането на ефективни и всеобхватни механизми за експортен контрол по отношение на ПЗРК. Стратегията допуска износ на преносими зенитни ракетни комплекси само от страна на правителствата на други страни или от агенти, упълномощени да действат от името на правителствата. Нарушаването на принципите на това решение попада под действието на наказателни санкции, в това число и углавни мерки.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: