Вие четете...
Новини, International

Мит Ромни – човекът за 5 трилиона долара

Настъпателната тактика на Мит Ромни продължи по време на цялата изминала седмица.
Без да дава възможност на Обама да се опомни, Ромни му нанасяше удар след удар – най-вече по външната политика, а и по цялата работа на Държавния департамент. Обвиненията бяха сериозни – неспособност на администрацията да защити държавните интереси на САЩ и да гарантирана тяхната безопасност.
Ромни е кандидат на Републиканската партия. Негов пряк поддръжник е Джордж Буш-младши, екс-президентът, печално известен с трите изгубени американски войни – в Афганистан, в Ирак и с тероризма. Последствията от тези войнски загуби се стовариха като непреодолим товар върху американската икономика и провокираха глобалната финансова криза.
Ухиленият Обама почувства на плещите си огромно бреме, полагащо му се по наследство, и за да поправи гибелните грешки на Буш, упорито започна да извежда американския военен контингент от Ирак.
По време на Обама американска нация ликвидира Усама бин Ладен. Много по-сериозна се оказа войната на Обама с Палатата на представителите, отдавна превърнала се в родово гнездо на републиканците.
А каква е същността на външната политика на Ромни? Той едва ли има каквито и да е знания, за да провежда каквато и да е политика. Впрочем, той придоби някакъв опит това лято, по време на визитата си във Великобритания. Там побърза да заяви почти секунди преди откриването на Олимпийските игри, че англичаните нищо не разбират от провеждане на мероприятия от подобен глобален мащаб и значение. Сдържаните по природа островитяни преглътнаха обидата и не показаха гняв.
Историята показа, че Ромни е политик, но и прорицател хе-хе J : игрите бяха признати за най-ярките за изминалите десетилетия.
По време на същата визита той зарадва света със свежото си видение около застарелия световен проблем, заявявайки, че за палестинската трагедия са виновни самите палестинци, които само мислят как да изравнят Израел със земята.
А в отговор, Генералната Асамблея на ООН осем пъти бурно ръкопляска на представителя на палестинците Махмуд Абас по време на речта му. При това овации се чуваха и извън залата. Наблюдателите казват, че скоро е нямало друг лидер, удостоен с подобна чест.
Та така, гаф след гаф. Между самите гафове (по повод и без повод) Ромни внушава на всички, че Русия е основният враг на САЩ. Или ако не враг, то със сигурност не е приятел.
А във Военния институт в щата Вирджиния Ромни смело нахвърли това, което можем с голяма доза условност да наречем програмно заявление по повод външната политика в Близкия Изток. Ромни изиска държавата САЩ рязко да увеличи военните разходи и обеща голяма част от високотехнологичните оръжия да изпрати на сирийската опозиция. Посланието е ясно: Асад ще падне, и едва тогава американците ще постъпят така, както е заслужил съюзника му Иран – жестоко.
Ромни е убеден, че не по-лошо от арабските държави се ориентира в сложната ситуация в Близкия Изток. Но явно не разбира опасенията на арабските държави, че оръжието може да се окаже в ръцете на терористични групировки. А те вече се разплодиха в достатъчно количество в цяла Сирия, действат открито и представляват реална заплаха за самата опозиция дори.
Републиканският кандидат обещава да съдейства за тържеството на демокрацията в Либия и да излови всички, които имат общо с въздушните атаки от 11 септември. Барабар с тях, да излови и тези, които са виновни за гибелта на американския консул и тримата дипломати в Бенгази.
Как смята да направи това? Впрочем, в някои американски средства за масова информация пропълзяха язвителни забележки за “балоните, които Ромни надува”, а именно: Ромни може да декларира каквото си иска, защото никой няма да го призове да отговаря за неизпълнена мисия и за откровена лъжа. Разбирай, че подобен “балонен” надухвач никога няма да спечели.
Ако Ромни стане стопанин на Белия дом, той окончателно ще разруши това, което е останало от американската икономика и военна мощ. Казват, че Ромни е победил по време на телевизионните дебати, фокусирани върху икономическите аспекти. Но истината е, че и там той строеше замъци върху пясък и даряваше на аудиторията мечти за скорошно настъпване на “ерата на разцвет, което е напълно логично след която и да е криза”. Жалко изявление, нали?!
Слаборазбиращата аудитория вероятно е повярвала на всяка негова дума, нежелаейки да вникне в същността на тежката криза, която ще задушава САЩ и света поне още едно десетилетие.
Самият Пол Кругман, американски икономист и публицист, лауреат на Нобелова награда по икономика (2008 г.) излезе с огромна статия по повод чутото по време на телевизионните обещания.
Заглавието на статията е много показателно: “Вицът на Ромни, от който се смразяваш”.
В статията Кругман потвърждава, че по време на управлението на Обама безработицата е паднала на най-низкото си ниво от десетилетия. От лагера на Ромни последваха вопли на възмущение и обвинения за подправяне на фактите и статистиката.
Еспертите не изключват, че Ромни ще измете от обществото всичко, което той нарича “левичарска измет”. Забележете, колкото и странно да ви изглежда това на фона на истинското левичарство, това, което познаваме в Европа, в САЩ Обама го смятат за левичар. Според Ромни, всички словоизлияния на Обама са само показно, дребнобуржоазно шкарто и анархичен радикализъм. Социалната справедливост, подобряването на жизнените условия за най-малко привилегированите слоеве на обществото, равните условия за всички хора, без значение от тяхната национална, етническа и прочие принадлежност, според Ромни, са левичарски алабалистики.
Както и Буш, той подкрепя досъдебното безсрочно задържане на заподозрените в тероризъм и прилагането на особени техники против тях. Доводите, че в демократичното общество това изглежда “диващина”, той нарича “сантиментална левичарска глупост”.
Според лагера на Ромни, именно демократичните волности в политиката са довели до трагедията в Бенгази. Щабът на републиканците много разчита на това, че електоратът на Обама няма да прости случилото се там.
Ромни може и да победи, смачквайки по пътя си всички “левичарски отклонения”. Какво пък, всеки народ си заслужава лидерите и историята, нали?! А още повече, че ако Обама е истински левичар, то значи Че Гевара е Чайковски.
Американските издания недоумяват защо Обама не е предложил план за “излизане от дълговата яма “. А ето, кандидатът на републиканците построи цели замъци от планове, които, по сметките на водещите икономисти, ще стоварят на Америка неимоверни за цялата история на човечеството дългове, увеличавайки ги до 5 трилиона долара!
Не знаем кой ще победи.
Някои американски издания са достатъчно критични и язвителни, и лепнаха на Ромни прозвището, изнесено като заглавие в една от редакционните колонки: “Човекът за пет трилиона долара”.

Петя Паликрушева-Иванова

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: