Вие четете...
Новини

САЩ снабдяват сирийските банди с оръжие през Турция, Катар и Саудитска Арабия

Оръжието, предоставяно на сирийските метежници от чужбина, основно попада в ръцете на ислямски радикални групировки. Позовавайки се на официални лица от САЩ и на дипломати от близкоизточни страни, изданието The New York Times уточнява, че с организацията по предоставяне на въоръжение на формированията, водещи борба с правителството на Башар Асад, се занимават Катар и Саудитска Арабия.
С изводите, че закупеното от тези страни оръжие се оказва преди всичко в ръцете на екстремисти, а не в умерените опозиционни групировки, спецслужбите на САЩ вече са запознали президента на страната Барак Обама и други ръководители на американското правителство, предава ИТАР-ТАСС. Официален представител на САЩ вече е признал: „Най-голямата част от смъртоносната помощ отива имено в тези опозиционни групировки, в които ние изобщо не искаме да попада“.
Според получените в авторитетното издание сведения, състоялата се през септември тази година визита на директора на ЦРУ Дейвид Петреус в Турция е била посветена, преди всичко, на обсъждане на проблемите, свързани с прехвърляне на оръжия към сирийските метежници. Същевременно, участие в координацията на тези доставки взимат и специално изпратени за целта в Турция оперативни сътрудници на ЦРУ.
За коментар на материала, изложен във вестника, журналистите са се обърнали към главата на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд. В отговор тя е заявила, че не възнамерява да отговаря на откровенията на „източниците на информация с една дума“. „Аз само ще кажа, че ние от самото начало следим тези процеси“, – отбелязала Нуланд, имайки предвид прехвърлянето на оръжие към сирийската опозиция. При това тя е уверила, че Вашингтон от началото на вътрешния въоръжен конфликт в Сирия обсъжда със своите партньори „безпокойството от узурпиране на надеждите на сирийския народ от страна на екстремистите“. „Ние призовавахме към щателна преценка (на опозиционните групировки, получаващи оръжие) и ние ще продължаваме да действаме по този начин“, – казала Нуланд. Но да даде подробности за тези преговори на САЩ с другите страни, тя категорично е отказала.
Заместник Генералния секретар на ООН същевременно призова: „…сирийското правителство да обяви прекратяване на огъня. В същото време, другите страни трябва да престанат да спонсорират опозицията. За да се постигне успех, усилията трябва да бъдат колективни както в самия регион, така и зад неговите предели. Правителствата трябва да се въздържат от доставки на въоръжение и военна помощ на която и да е страна от конфликта“.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: