Вие четете...
Новини, International

Класов отговор срещу Меркел, ЕС и гръцкото правителство

Във вторник, 09.10.2012 год., хиляди демонстранти заляха централните улици на Атина, пренебрегвайки на практика забраната за митинги, която се опитаха да наложат над трудещите се ЕС, трипартийното правителство на Гърция (либералите, социалистите от ПАСОК и „демократичните леви“) по повод визитата в Атина на канцлера на Германия Ангела Меркел.
С особена масовост се отличаваше митингът на Общия работнически боен фронт (ПАМЕ), сплотяващ класовите профсъюзи на Гърция. Този факт беше признат даже и от буржоазните средства за масова информация, които никога не пропускат възможността да работят срещу ПАМЕ и комунистите. Заедно с работниците, участващи в демонстрацията под лозунгите на своите профсъюзни организации, излезе и студентската младеж (Фронтът за борба на студентите – МАС), дребните и средните професионалисти и търговци от ПАСЕВЕ (Общия гръцки антимонополен съюз на занаятчиите и търговците) и Федерацията на жените в Гърция (ОГЕ).
На митинга на ПАМЕ на пл. Омония се изказа Янис Тасиулас, член на ИС на ПАМЕ.
„Нито едно ограждение, нито един пожарникарски шланг няма да ни уплашат! Те се боят от онзи час, в който работниците ще въстанат. Нашият митинг е първият отговор…
Правителството на Нова демокрация, ПАСОК и ДИМАР, производителите, корабопритежателите, банкерите приемат господарка от своя калибър. Представителка на немските производители и банкери, на немските монополи… Меркел не плаче за нито един народ. Тя потрива ръце, както и другите капиталисти, на които им се предоставя възможност даром да заграбят инфраструктурата и богатството на нашия прекрасен край. Тя се дере с другите „вълци“ за плячката, а не за живота и бъдещето на нашите деца. Това се случва в условията на криза, даже и в ЕС, който ни някои ни представяха като тихо убежище… Всички онези, които нашироко се подписаха под мерките; всички онези, които участваха в срещите, които ликуваха след приемането на европейските директиви и аплодираха съглашенията, всички партии и хищници на ЕС, живеещи през всичките тези години на гърба на работниците, изведнъж откриха, че са „обградени“. Дълги години, няколко поколения, те стояха на врата на работниците. Работниците са длъжни да намерят сили и да ги изхвърлят от плещите си“, подчерта Тасиулас.
И добави: „Истината е проста и ясна. Тези, които се противопоставят на меморандумите, на законите за тяхната реализация, на кредитните договори и на Тройката – се противопоставят на ЕС, на неговите съглашения и решения; възправят се срещу капиталистическия начин на развитие, който управляващите ни лъжат, че е „единствено възможният“. А онези, които аплодират Европейския съюз и ругаят Тройката – лъжат народа. Като всички кръвопийци, Меркел пристигна в Южното Средиземноморие веднага щом усети кръв и печалба, както и другите империалисти…
Събират се облаците на войната над Сирия и расте заплахата за общ сблъсък. Така се преразпределят нефтът, природният газ, транспортните коридори и пазарите.
Ние не сме длъжни да проливаме своята кръв за да подхранваме нечии банкови сметки в Швейцария. Можем да жертваме себе си единствено в собствената си борба.
Призоваваме всички профсъюзи, всички честни профсъюзни дейци да преодолеят страховете си и да гласуват за обща стачка на 18 октомври… Работниците ще вземат в свои ръце борбата.
ПАМЕ ще бъде в авангарда.
Всички ще участваме в борбата, в демонстрациите, в стачките“, каза в заключение лидерът на ПАМЕ.
На митинга участваше делегация на ЦК на Комунистическата партия на Гърция начело с Генералния секретар на ЦК др. Алека Папарига. Тя заяви пред журналистите: „Ще победят народите, които няма да се уплашат да счупят своите класови окови. В това за нас е смисълът на днешните митинги. В това е смисълът на сегашната и бъдещата борба“.
Последва величествена многохилядна демонстрация на ПАМЕ до площад Синтагма. Тя даде класовия отговор срещу плана на „Черния фронт“ (ЕС, правителството и плутокрацията) с лозунгите: „Без теб няма производство! Работнико, ти нямаш нужда от стопани!“, „Долу илюзиите. Или с капитала, или с работниците!“, „Не работниците са тежест, тежестта – това са паразитите-капиталисти“ и т.н.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: