Вие четете...
Новини, International

Турският парламент всеки момент ще одобри военна експанзия срещу Сирия

В турския парламент е входирано искане за даване на мандат на армията за провеждане на трансгранични операции на територията на Сирия. Всеки момент Меджлисът ще разреши военна експанзия срещу Сирия. Този ход беше очакван и предполаган от цялата антиимпериалистическа общност, като единственото възможно действие от страна на военнолюбивите сили, начело със САЩ.
НАТО също е готово за действия, с които да подкрепи своя член.
В текста, подписан от министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган и от членовете на кабинета, се казва, че „продължаващата в Сирия криза негативно влияе върху стабилността и безопасността на региона, както и върху националната сигурност на Турция“.
„В рамките на провеждащите се в Сирия военни операции от 20 септември се допуска агресия и в по отношение на територията на нашата държава. Въпреки нееднократните предупреждения и на дипломатическите усилия, тези инциденти продължават“, – цитират документа от ИТАР-ТАСС.
Правителството на Турция охарактеризира положението като „представляващо сериозна опасност и риск за националната сигурност“, което поражда „необходимост от предприемане на дължимите мерки“.
Във връзка с това и в съответствие с чл. 92-ри от Конституцията на Турция правителството се обръща към Парламента за одобряване на „мандат на въоръжените сили на Турция, отнасящ се до изпращането на войски и изпълнението на задачи на територията на чужди държави“, като в случая става въпрос конкретно за Сирия.
Местните средства за масова информация отбелязват, че турската армия не е изчакала дори формално одобрение на мандата от страна на Парламента и вече води масиран обстрел на сирийска територия. През отминалата нощ граничните подразделения в град Акчакале, в който в сряда падна снаряд, убивайки петима души, са започнали артилерийски обстрел по цели на сирийската република.
Войната навлиза в нов етап от развитието си и единствено антивоенните протести и натиск могат да спрат нашествието на радикалните мюсюлмански сили, подкрепяни от САЩ и съюзниците им в тази кървава страница от историята на човечеството.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: