Вие четете...
International

Комунистическата партия на Гърция приспособи своите позиции и искания, своята стратегия и тактика към условията на кризата

В днешните условия КПГ предлага на народа линията на контранастъплението, не само защото тя е съзнателен избор, а защото вече са съзрели обективните условия за това. Тази линия съчетава борбата за предотвратяване на реализацията от правителството на Гърция мерки, за приемане на облекчаващи мерки и борба за излизане от положението посредством завоюването на властта от страна на обикновените хора и работниците.
Комунистическата партия на Гърция предлага на народа следната политика на обединение: изграждането на народен съюз с ясна антимонополистическа ориентация (тази ориентация по своята същност е антикапиталистическа, доколкото капитализмът е станал монополистичен). В сегашните условия народния съюз организира и координира съпротивата, борбата за оцеляване, той се ориентира към отслабване на империалистическите съюзи, към отказ от участие в империалистическите войни, към свалянето на капитализма и към завоюване на работническа народна власт.
КПГ открито говори на народа за необходимостта да се бори за едностранно отписване на дълга, не признава дълга, доколкото признанието води до преговори и е равносилно на приемане на нови меморандуми и нови мерки. Едновременно с това гръцките комунисти работят за това, народът на изиска излизане от Европейския съюз. Разясняват защо излизането от ЕС и отписването на дълга предполагат борба за реална народна власт, за обобществяване на монополите, за планово развитие, използващо целия потенциал на страната, за отказ от участие в империалистическите войни и в сключването на империалистически съглащения, за излизане от НАТО и за установяване на взаимоизгодни международни икономически отношения.
КПГ противопоставя развитието в интерес на народа срещу капиталистическото развитие. Комунистите в Гърция разобличават същността на производствената реструктурализация, предлагана от всички буржоазни партии и СИРИЗА, които следват рецептите на ЕС. Това развитие е насочено към превръщането на Гърция в пункт за транспортиране на енергоресурси и стоки и води към съвместна експлоатация от страна на монополите на местонаходищата на енергоносителите в Егейско, Йонийско море и на юг от остров Крит.
Изхождайки от това, гръцките комунисти оценяват позицията на политическите сили и форми на сътрудничество на национално и на европейско равнище. Те смятат, че прокарването на програма минимум не съответства на обективната действителност – не съответства на връзката между икономиката и политиката, доколкото изходът от кризата в интерес на народа е стратегически въпрос.
Партията на европейската левица играе все по-отрицателна роля, разрушителна за европейското движение, доколкото тя открито и ясно избира или една, или друга форма на управление, подобни с тези форми, които поддържат управляващите, системните сили и ЕС на национално и континентално равнище. Тя участва в играта в рамките на буржоазните и междуимпериалистическите противоречия.
Днес е поставен категорично въпросът: как народът може да предотврати още по-голяма катастрофа и да намери пътя към своето успешно бъдеще?
За това трябва да съществуват следните условия:
Първо
Осъзнаване на характера на кризата, т.е., че кризата е следствие от капиталистическото развитие и интеграцията в ЕС и че борбата срещу монополите и тяхната политическа власт е от огромно значение.
Второ
Организиране на трудещите се на работните места, по сфери на дейност, по отрасли и по местоживеене.
Трето
засилване на народния съюз между работническата класа и социалните сили, заинтересовани от борбата срещу монополите и капитала, извън зависимостта от различията между тях, при ръст на участието на жените и младежите, принадлежащи към споменатата класа и слоеве. Движението трябва да бъде ориентирано за свалянето от власт на монополите.
КПГ ясно и аргументирано се е отказала от участие в буржоазното правителство, което предлагаше новия опортюнистически полюс, сътрудничещ си с голяма част от партията ПАСОК. Това предложение беше направено за това, за да се окаже политически натиск на КПГ, а главно, за да бъдат откраднати гласове от привържениците на КПГ. То не се основаваше и на реалните количествени възможности, доколкото нямаше необходимото количество депутати за формирането на правителство. Както неведнъж КПГ е подчертавала, комунистите не са се отказали поради този факт, а поради демагогията, с която се целеше да бъде нанесен удар по стратегията на КПГ от страна на СИРИЗА и кръговете около ПАСОК.
Комунистите претърпяха загуба на изборите. Но, в същото време, в Гърция всички са наясно, че народът щеше да претърпи още по-големи загуби в дългосрочен план, ако КПГ беше се съгласила да подкрепи правителство, управляващо кризата; ако КПГ се беше примирила с членството на Гърция в ЕС и с властта на монополите в икономиката. Между изборите СИРИЗА се отказа от редица свои радикални лозунги, в резултат получи повече гласове и зае второто място. Тя беше подкрепена основно от народните маси, заплашени от изхвърляне от еврозоната и повярвали, че жестоките икономически мерки могат да бъдат предотвратени без сблъсъци посредством преговори. Днес СИРИЗА позиционира себе си като по-способната партия за водене на преговори в сравнение с правителството на Нова демокрация, ПАСОК и ДИМАР. Тя се развива успешно в съвременна центристка партия.
Управляващите леви няма да променят общата ориентация и няма да нанесат удар по гнилата политическа система. Нито едно правителство, както и да се самонарича: ляво, комунистическо или даже революционно няма да изпълни своите обещания, ако средствата за производство и за трупане на богатство се намират в ръцете на монополите. Т.е., ако народът бъде откъснат от собственостт и от властта, които му принадлежат по право.
Историческият опит показва, че въпреки избирателната сила на комунистическата партия, ако тя участва в правителство в рамките на буржоазната система, рано или късно тя ще трябва да се подчини на системата. Единстният изход за подобряване на положението на народа е радикалното преобразуване на икономическата система, което да доведе до обобществяване на средствата за производство и монополните капитали.
За да се постигне такова развитие, то е необходимо работническото движение и силата на комунистите да отговарят на потребностите.
КПГ се опитва да изучава събитията научно и на основата на опита на движението, за да нанесе своите удари по буржоазната политическа система и да способства за еманципацията на движението.
Днес е необходимо изостряне на идеологическата борба срещу господстващите буржоазни, реформистки и опортюнистични твърдения. Без противоборство на идейното поле народните маси няма как да бъдат ориентирани към борба за облекчаващи положението им мерки, за предотвратяване и отмяна на сегашната ситуация. Ако няма идейна борба в рамките на движението, дори и ако борбат стане масова, тя няма да бъде организирана и няма да притежава правилната политическа ориентация в интерес на обикновените граждани.
По материали на КПГ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: