Вие четете...
Новини, International

Министерството на външните работи на Сирия поиска арабските държави да престанат със спонсорирането на опозицията

Министерството на външните работи на Сирия поиска от арабските страни да престанат да снабдяват с оръжие опозицията и настоява за започване на вътрешносирийски диалог. С този призив ръководителят на сирийската дипломация Валид Муалем се обърна от трибуната на 67-мата сесия на Генералната Асамблея на ООН.
„Успехът на всякакви международни усилия, подкрепяни от страна на сирийското правителство, изисква от държавите, поддържащи въоръжени групи в страната, в часност от Турция, Саудитска Арабия, Катар и Либия, да прекратят доставянето на оръжие, финансирането, подготовката и укриването на терористи, и, вместо това, да се съсредоточат на поощрение на диалога и осъждането на насилието“, – цитира дипломата ИТАР-ТАСС.
„Всички партии и политически групи – в Сирия и извън нея – трябва да участват в конструктивен диалог под егидата на родината“, – отбеляза Муалем, подчертавайки, че на масата на преговорите са поканени всички, които са готови към конструктивност и диалог.
„За да постигнем тази цел, аз призовавам всички държави, представени в Генералната Асамблея, да окажат натиск 9 да сложат край на насилието в моята страна, да прекратят доставките на въоръжение, финансирането, предоставянето на убежище и подготовката натерористи“, – отбеляза той.
Резултатите от такъв всестранен национален диалог ще помогнат да бъде продължен пътя към по-плуралистична и демократична Сирия. Заедно с това, Муалем подчерта, че призивите на редица държави за оставката на президента Башар Асад не са нищо друго, освен „груба намеса във вътрешните работи“ на републиката.
Муалем поиска също така от страните и регионалните организации да се откажат от едностранните санкции, наложени срещу Дамаск единствено с цел да съдействат за някакви политически промени. „Как въвеждането на санкции срещу банковия, медицинския и транспортния сектор отговарят на интересите на сирийците?“ – зададе той въпрос от трибуната на Генералната Асамблея.
Въоръженият конфликт между правителството на Сирия и опозицията продължава от март 2011 година. По данни на ООН, за това време в страната са загинали около 20 000 човека. Повече от 250 000 сирийци са потърсили спасение от насилието в четирите съседни държави – Ирак, Йордания, Ливан и Турция. Тази седмица с призив към арабските страни да се намесят в ситуацията в Сирия, без да дочака съответното решение на Съвета по сигурност на ООН, се изказа емирът на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани. От трибуната на ГА на ООН той заяви, че вече съществува прецедент, когато войската на арабските държави се е намесила в ситуацията в Ливан в средата на 70-те години на миналия век, за да спре междуособната война.
На това предложение на Катар с остра критика застанаха редица страни, в това число Русия и Египет.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2012
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: